Annons

Profeten spelar för de redan frälsta

Det heter att ingen blir profet i sin egen stad. Då har ni inte sett malmöiternas stolthet över Zlatan Ibrahimovic.
Sport • Publicerad 7 september 2010

I Malmö spelar han för de redan frälsta.

Det kom i runda slängar 6 000 åskådare till söndagens öppna träning i Malmö för att på nära håll få en glimt av världsstjärnan i aktion. Utanför spelarhotellet hänger stadigt en flock beundrare från morgon till kväll för att få en skymt av stadens store son, kanske få en autograf eller växla några ord.

Annons

Det är bäst att de passar på.

Efter tisdagens EM-kval mot San Marino kan det dröja ett bra tag innan Ibrahimovic dyker upp i officiella sammanhang i Malmö igen.

För han tänker inte återvända till Malmö FF och allsvenskan den dag han gjort sitt på den internationella scenen.

Det har han sagt tidigare, det klargjorde han på nytt under måndagens presskonferens.

– Jag har sagt till mig själv att jag vet att jag inte kommer tillbaka till MFF eller allsvenskan överhuvudtaget.

– Jag har inte gjort mitt här för jag har inte vunnit något i Sverige men känner att när jag varit utomlands på så hög nivå finns inget att hämta i Sverige. När jag kommer tillbaka kommer jag bara njuta av livet. Jag kommer inte orka en försäsong på fyra månader, säger Ibrahimovic.

Men han njuter av att vara hemma. Söndagens träning var en upplevelse utöver det vanliga.

– Jag tyckte att det var fantastiskt. Jag hade velat att de hade öppnat upp ännu mer så att mer folk hade kunnat komma in. Det är nog första gången på mina åtta år i landslaget som vi har så mycket publik på en träning. Det visar hur stort intresset för fotboll är i Malmö och vilken fokus det är runt landslaget och man önskar att vi kunde spela fler matcher i Malmö.

Hur tror du att det kommer att kännas när du springer in till din första match i Malmö på åtta år?

– Det kommer att kännas kul. Det är stort intresse och det synd att arenan inte är större (21 000 vid Uefa-matcher), de skulle ha byggt en våning till.

Annons

Vad kan man kräva av er mot San Marino?

– Vi ska vinna matchen, absolut. Vi ska ta de tre poängen vi behöver. Om vi gör ett eller flera mål får vi se. Men vi ska inte gå ut och slappna av bara för att vi möter en mindre nation. Vi ska ut och göra vårt jobb, i högt tempo och med fokus.

Känner du extra press att spela i Malmö?

– Jag känner alltid press när jag spelar. Var jag är eller vem vi än spelar mot. Jag vill visa vem jag är och varför jag är på planen. Jag vill ge något tillbaka till alla som kollar. En biljett kan inte vara billig, speciellt om du har små barn som vill kolla och tvingar pappa att köpa en biljett.

– Den största pressen kommer från mig själv. Jag vill vinna. Med den mentalitet jag har går det inte att förlora. Jag spelade fotbollstennis i går (söndags), förlorade och blev lack. Det är inte acceptabelt eftersom jag vill vinna hela tiden.

– Det är klart att jag känner extra press att spela här, men det är något jag kan hantera.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons