Premiär för det nya brutala Sverige

En ny svensk hockeyårgång gjorde landslagsdebut när Sverige slog Finland med 3-1 i Söderslättshallen. Lagets "team manager" Göran Lindqvist vill lära de unga kronorna att spela "internationell hockey".
Sport • Publicerad 17 december 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Söderslättshallen i Trelleborg kommer alltid att vara en speciell plats för 22 svenska ishockeyspelare. Det var nämligen där de den 16 december 2003 för första gången drog på sig den svenska landslagströjan. U16-landslaget är vårt yngsta landslag och i går var det premiär mot Finland. Och prestigemötet slutade med svensk seger, 3-1, efter tre tempofyllda och fysiska perioder. - Inställningen var det inget fel på men vi slog bort för mycket säger Sveriges "team manager" (lagledare) Göran Lindqvist efter matchen. Viljan hos spelarna i de båda lagen såg ut att vara enorm. - Att komma med, och bli kvar, i landslaget är oerhört viktigt för många av de här killarna. De kan skapa sig en framtid genom att lyckas här, det här är skyltfönstret, säger Göran Lindqvist. Samtliga svenska spelare spelade tv-pucken i höstas och har därmed viss vana från att spela i större sammanhang men att dra på sig den klassiska tröjan med de tre kronorna på är förstås speciellt. - Det var magi, säger målvakten Stefan Ridderwall som gjorde en toppmatch. - Jäkligt roligt att vinna första landskampen, mot finnarna dessutom. Svensk ungdomshockey står sig hyggligt i den internationella konkurrensen. Sverige var bättre på allt och vann helt rättvist mot Finland i går. Problemet i svensk hockey är juniorerna. Förra säsongens junior-VM blev ännu en besvikelse. Småkronorna fick kvala för att klara sig kvar. Problemet är att de svenska juniorerna generellt spelar i för dålig omgivning, menar Göran Lindqvist, eftersom juniorligan (J20 superelit) håller för låg klass och för få får chansen i elitserien. Den lösning Göran Lindqvist förespråkar är den mest kontroversiella: Att stänga elitserien, eller åtminstone införa en "tröghet i systemet". Det senare innebär att ett lag kan hamna i bottenträsket två år i rad utan att åka ur. Det är först det tredje året laget riskerar nedflyttning. - Med en sådan tröghet kan klubbarna chansa och plocka upp egna juniorer. Det är billigare än att köpa in etablerade spelare och det skulle också göra att elitklubbarna kunde ta två år på sig för att bättra på ekonomin. Så här har man gjort i Tjeckien och Finland. Men en del görs redan för att juniorhockeyn. - Vi ska bygga en grund för juniorlandslaget, säger Göran Lindqvist och den nya dogmen är "internationell" hockey. - Vi ska bli brutalare, mer rakt på. Det ska vara en kamp. I Sverige tror många fortfarande att hockey är ett bollspel.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.