Prahl kan överge helig ko

4– 4– 2 är alls ingen helig ko för Tom Prahl. TFF-tränaren vill använda sig av flera olika spelsystem. Det förklarade han vid måndagskvällens sponsorträff.
Sport • Publicerad 20 november 2007
Tom Prahl och Alf Westerberg är tillbaka i TFF. På måndagen presenterade de sina planer inför nästa säsong. Bild: Martin Falkenby
Tom Prahl och Alf Westerberg är tillbaka i TFF. På måndagen presenterade de sina planer inför nästa säsong. Bild: Martin FalkenbyFoto: 

Tom Prahl och Alf Westerberg var på strålande humör när de tillsammans berättade om sina tankar hur de ska forma TFF.

Många sponsorer var samlade liksom förvånansvärt många journalister.

Tom Prahl har en stämpel på sig som ivrig förespråkare och användare av klassiska 4– 4– 2 som spelsystem.

Något överraskande var därför hans avslöjande att det systemet kan skrotas.

– Även gamla hundar kan lära sig sitta. Det behöver inte vara 4– 4– 2 för alltid. Alternativen heter på fotbollsspråk 4– 4– 1– 1 och 4– 2– 3– 1.

Alla tre system bygger dock på en fyrbackslinje med två centrala spelare.

– Egentligen är det ingen stor skillnad. Vi har en grund som vi utgår ifrån och sen beror det på hur vi lyckas med våra värvningar, med vinterns träningar och våra träningsmatcher.

– Det betyder också att vi kan ändra system beroende på motstånd och vilka spelare vi har att tillgå, sa Tom. Klubbledningen har som mål att lyfta, från årets bottenskikt till en mittenplacering redan till nästa år.

Alf Westerberg fick frågan om den målsättningen är rimlig.

– Den är inte på något sätt orimlig. Det är ett välbyggt lag vi fått förmånen att ta över. Det är välorganiserat och spelartruppen är harmonisk.

– Sen måste den spetsas till lite grann, framför allt den offensiva kapaciteten. Men jag ser inget skäl till varför vi inte skulle kunna mäta oss med de lag som finns i mittenskiktet. Och då är jag medveten om att det lag som jag precis har lämnat (Malmö FF) ligger där, sa Alf Westerberg.

Han jämförde med klubbar som Kalmar FF, Halmstad och Gefle.

– Kan de ligga på stadig mark så tycker jag att vi kan göra det med Trelleborg också. Det måste vara vår målsättning.

På nyförvärvsfronten fanns inget nytt att rapportera. TFF söker framför allt spelare som kan stärka offensiven, men hittills har det inte gett resultat.

– Man vet aldrig, kanske det dyker upp en Pelé, sa Tom Prahl.

När?

– Det har jag inte sagt.

Tom Prahl avslöjade dock att han gärna ser Gais som premiärmotståndare.

– Jag tror vi vinner med 1– 0.

Målskytt?

– Fredrik Jensen, om han är frisk.

Vem håller nollan?

– Inte jag, det kan jag säga.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.