Annons

Positiva reaktioner efter Wilörs beslut

I går meddelade Eje Wilör att Stavsten avsäger platsen i division ett nästa säsong. Reaktionerna han mött har enbart varit positiva och i Karlskrona vill man döpa en gata i Stavstensordförandens namn.
Sport • Publicerad 16 mars 2005
Kaj Alstäde var duktig i Stavstens reservlagsmatch mot Rydebäck. Riktigt så dåliga lag får A-laget inte möta nästa år. @08 Bildbyline:BILD: TOMAS NYBERG
Kaj Alstäde var duktig i Stavstens reservlagsmatch mot Rydebäck. Riktigt så dåliga lag får A-laget inte möta nästa år. @08 Bildbyline:BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Efter att Stavsten dragit sig ur spel i nästa års division ett har ordföranden Eje Wilör bara mött positiva reaktioner.

– Det har bara varit mycket positiva reaktioner, men så är det också lättare att säga att någonting är bra, säger Eje Wilör.

Annons

– En ledare för en elitserieförening ringde och tyckte det var strongt att våga ta ett sådant här beslut. Han sa att det borde hans förening gjort för flera år sedan, men där handlade det om ekonomiska orsaker.

Efter att Eje Wilör pratat med spelarna sa samtliga att de är villiga att stanna i klubben. Men hur det blir med den saken återstår att se.

– Det kan hända att någon eller några lämnar oss i sommar och sedan kan jag inte behålla alla danskar nu när jag ska satsa på våra egna produkter.

Vilken division Stavsten spelar i nästa säsong är inte klart och blir inte heller klart förrän i april.

Stavstens reservlag hade i går chansen att ta steget upp i trean. Laget vann med 32"19 mot Rydebäck, men det hjälpte inte. Om en andraplats ger chans till kval avgörs först de närmaste veckorna.

Eje Wilör säger att det mesta lutar åt att Stavstens förstalag spelar i tvåan nästa säsong. I IFK Trelleborg hade Lars Åberg sett fram emot derbyn i division ett nästa år.

Men IFK, som sedan länge är klara seriesegrare av tvåan, och handbollspubliken i Trelleborg får vänta minst en säsong innan det kan bli derbyn i Söderslättshallen igen.

– För Trelleborgshandbollen är det inte helt roligt. Vi hade gärna sett dem kvar i ettan. Det blir en spänning och ett tryck för handbollen med två lag i samma serie och med hemmamatcher varje helg, säger IFK-ordföranden..

– Två bra lag från samma stad stimulerar varandra. Sedan förstår jag Eje till viss del, det måste vara kämpigt för honom även om han inte är helt ensam i Stavsten. Men klubben har inte lyckats skapa samma organisation som vi i IFK, fortsätter Lars Åberg.

När var IFK bäst i stan senast?

Annons

– Det resonemanget har jag lagt bakom mig för länge sedan. Konkurrens stimulerar men man vinner ingenting på att bara vara bäst i stan. Det är bättre att hävda sig gentemot lag utanför Trelleborg.

Vad får detta för betydelse för Trelleborgshandbollen?

– För ungdomshandbollen tror jag inte det betyder något. Vad gäller seniorerna är det negativt och jag hade gärna sett ett par fullsatta hallar nästa säsong.

Vad betyder det för ett eventuellt samarbete att Stavsten nu inte är kvar i ettan?

– Det innebär att det finns anledning att sätta sig ner och diskutera frågan. Eje har uttryckt ett intresse för samgående och det skulle kunna bli ett samarbete mellan klubbarna på seniorsidan. Men där finns ett antal frågor som måste lösas.

Eje Wilör anser inte att den frivilliga degraderingen av Stavsten har någon betydelse för ett eventuellt samarbete klubbarna emellan. " För Trelleborgshandbollen vore det bra med ett samarbete någon gång i framtiden, konstaterar han.

I och med att Stavsten frivilligt tar en av nedflyttningsplatserna att IFK Kristianstad och Olympic/Viking redan är klara för nästa års division ett medan Kärra och Karlskrona får kvala.

För Karlskrona, som sedan länge varit klart för nedflyttning, innebar Stavstens beslut en oväntad gratischans.

– Jag pratade med Anti Heinonen (Karlskronas tränare) och jag skulle få en gata uppkallad efter mig i Karlskrona, skrattar Eje.

Martin Falkenby

HANDBOLL TRELLEBORG
HANDBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons