Porten slår igen – skänker klubbkassan

Efter 25 år ska bowlingklubben BK Porten läggas ned. Sitt sista slag kommer klubben att slå för Cancerfonden, det är dit klubbkassan på knappt 10 000 kronor kommer att gå.
Sport • Publicerad 14 juni 2013
Färdigbowlat. Lars-Åke Mattsson och Annika Sandberg går till historien som BK Portens sista ordförande och sista sekreterare. Klubben, som haft sin hemvist på Valldammsgatan, läggs ned och skänker samtidigt klubbkassan till Cancerfonden.
Färdigbowlat. Lars-Åke Mattsson och Annika Sandberg går till historien som BK Portens sista ordförande och sista sekreterare. Klubben, som haft sin hemvist på Valldammsgatan, läggs ned och skänker samtidigt klubbkassan till Cancerfonden.Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari

Beslutet att lägga ned fattades vid klubbens sista årsmöte i slutet av maj. Då kom man också överens om att skänka resterande klubbkassa till Cancerfonden, pengar som annars hade gått till svenska bowlingförbundet.

– Vi tyckte det kändes bra. Vi har flera medlemmar som har haft cancer, berättar Lars-Åke Mattsson, BK Portens sista ordförande, som varit med om att lägga ned bowlingklubbar förr i Trelleborg.

– När vi lade ner BK Saloon på 90-talet skänkte vi också pengarna till Cancerfonden, berättar han.

Den här gången kom idén från sekreteraren Annika Sandberg, som var med när BK Porten bildades 1988. Beslutet att lägga ned klubben var inte svårt.

– Vi är för få medlemmar. Bowling är inte så attraktivt längre och det är svårt att rekrytera medlemmar underifrån. De två sista åren har vi kämpat hårt för att ha ett lag i gång, nu går det inte längre, säger Annika Sandberg.

Bland cirka 30 medlemmar är knappt hälften aktiva. Av dessa har en del redan engagerat sig i pensionärsbowling, andra ska bowla med korpen, vissa väljer att sluta och andra kommer att gå med i någon av de kvarvarande bowlingklubbarna i Trelleborg.

Senaste säsongen spelade Porten i division tre södra Götaland. Som störst var klubben på 90-talet då man hade tre stycken åttamannalag i seriespel. Man hade också tills bara för några år sedan ett eget damlag.

– Det känns lite sorgligt att det ska ta slut, det som alltid har varit, säger Annika Sandberg som själv kommer att spela vidare i T-nabben.

Lars-Åke Mattsson planerar att ta ett sabbatsår från bowlandet.

Utöver handikappklubbarna Piggelin och Palmstaden finns nu bara BK Borgen, Peter Pan, T-nabben och BK La Visite kvar av bowlingklubbarna i Trelleborg.

Intresset för sporten har dalat successivt under många år.

Annika Sandberg och Lars-Åke Mattsson vet inte hur man ska vända trenden.

– Det är jättesvårt, hade vi vetat det hade vi redan gjort något åt det, säger Annika Sandberg.

Klubben har nu bara ett medlemsmöte kvar, den 25 juni, för att avsluta det sista räkenskapsåret.

Då står det också klart hur stort bidraget till Cancerfonden kommer att bli.

– Det är en del avgifter till förbundet som ska betalas, men någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor kommer det att bli, säger Annika Sandberg.

Fotnot. Cancerfonden bildades 1951 och jobbar med att samla in pengar till forskning, opinionsbildning och kunskapsspridning kring cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av sjukdomen. (Källa: Cancerfonden.se)

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.