Annons

Poängkung i nya roller

Få trodde att Tif Vikings skulle bli ett topplag i tvåan. Backbristen var ett stort problem, nyförvärv försvann eller höll inte utlovad klass. Fredrik Hallberg fann råd. Tränaren flyttade ner André Jönsson från centerplats till backdito. Det har blivit succé.
Sport • Publicerad 14 januari 2006
André Jönsson har tagit sig an uppgiften som vikarierande back med den äran. Och Tif Vikings har hittat vinnarspåret med Jönsson på backplats.
André Jönsson har tagit sig an uppgiften som vikarierande back med den äran. Och Tif Vikings har hittat vinnarspåret med Jönsson på backplats.Foto: 

Det anser till och med spelaren själv, som motvilligt gick med på flytten.

"Allt för lagets bästa", muttrade han i omklädningsrummet när frågan kom på tal i säsongsupptakten.

Annons

Nu finns inga tvivel.

– Jag tyckte inte om det till en början. Men så funkade det så bra.

Förvånad?

– Givetvis. Jag hade inga förväntningar alls och laget har ju vunnit.

Tränare Hallberg öser lovord över André Jönssons storspel.

– Jönsson har varit en jäkla klippa. Han har tagit stort defensivt ansvar. Defensiv är inget som man tidigare förknippat 25-åringen med, inte i första hand. Visst, André tog ansvar även som forward, men framför allt var han en poängplockare av rang. När Tif Vikings tog steget upp i tvåan för två år sedan 62 poäng (30+32) på 31 matcher.

Hittills i år: två mål, åtta assist.

– Två mål, ändå är jag nöjd. Som back gör man andra bedömningar. Jag ser mer till helheten, blir glad när vi vinner matcherna. Tidigare kunde man komma hem och vara besviken trots att laget vunnit, bara för att man själv inte bidragit med några poäng.

Så det här positionsbytet är utvecklande?

– Helt klart! Jag har en annan roll i laget, fokus ligger mer på matchen som helhet. Skillnaden är att som back syns det mer om man gör ett fel och det är en mer utsatt position. Du kan göra en dålig match som forward, men det kanske inte har kostat något bakåt.

Annons

Fredrik Hallberg har egentligen bara ett önskemål när det gäller André Jönssons backspel.

– Han får gärna vara mer offensiv.

André:

– Ja, men vi har varit fem forwards i vår femma och jag har mer fokuserat på defensiven. Nu har vi fått in en stabil defensiv back och förhoppningsvis kan jag flytta fram positionerna framöver och göra ett par poäng till efter jul.

Den stabile backen är Mikael Nordh, Hans intåg innebär att en annan backvikarie, Robin Lindahl, tar en centerplats.

André Jönssons vikariat är förlängt - på obestämd tid Han är inte bara omtyckt av tränarna. Även spelarna anser att André har egenskaper som är viktiga för laget.

När Micke Lönnberg valde att trappa ner i Lund valde spelarna André Jönsson till ny lagkapten.

– Det är det mest smickrande av allt, att spelarna röstade fram mig. Jag var ju inte ens assisterande tidigare.

– Men att vara kapten innebär inte mycket nytt. Jag ska hälsa på domarna och motståndarnas kapten, men jag ändrar inte på mitt sätt att vara. Jag föregår alltid med gott exempel, det kanske var därför de valde mig från början.

I morgon spelar Tif Vikings en viktig match hemma mot Hässleholm.

Annons

Seriefyran mot seriesjuan vilket innebär att Hässleholm innehar platsen precis utanför kvalspelet. Vid seger har Trelleborg nio poäng upp med nio matcher kvar. – Vi kan faktiskt hänga av Hässleholm lite grand så visst är matchen viktig, säger Fredrik Hallberg.

– Förlusten där uppe sved (5-4 till Hässleholm), säger André Jönsson.

– Det är en match med derbykaraktär och vi känner att vi vill ha revansch.

Om Tif Vikings fortsätter spela så bra som laget gjort i år, ja då ska kvalplatsen inte vara i fara.

Det är något som överraskar André Jönsson.

– Ingen hade förväntat sig att vi skulle ligga så här bra till. Samtidigt har vi vetat att kapaciteten funnits där. Bortsett från några små bottennapp har vi gjort det bra och målet är fortfarande att ta en kvalplats. Väl där kan allting hända. Att ta en plats till nästa års division ett blir svårt, men kvalspel kan ändå ha sina fördelar.

– Föreningens ambition är inte att gå upp i år. Men det är lärorikt med ett kval – för hela laget och för klubben.

André Jönsson själv är en lärande historia: något som tidigare varit otänkbart är nu fullt möjligt.

Och kanske stannar han på sin backposition för gott.

– Ja efter den här säsongen så vet jag faktiskt inte.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons