Annons

Platsen som ingen har lagt beslag på

Vänsterbacksplatsen har varit en av TFF:s akilleshälar under årets säsong. På 27 omgångar har fyra spelare alternerat på positionen. Inför 2010 vill Tom Prahl ha kontinuitet. ”Vi strävar efter ett tydligt förstaval”, säger TFF-tränaren.
Sport • Publicerad 21 oktober 2009
Foto: 
Lunds BK:s vänsterback Martin Rudolfsson provtränade med TFF under tisdagen. I slutet av veckan kommer hans insats att utvärderas. Rudolfsson är hoppfull men TFF-tränaren Tom Prahl tror att nästa års vänsterback redan finns i den nuvarande truppen.
Lunds BK:s vänsterback Martin Rudolfsson provtränade med TFF under tisdagen. I slutet av veckan kommer hans insats att utvärderas. Rudolfsson är hoppfull men TFF-tränaren Tom Prahl tror att nästa års vänsterback redan finns i den nuvarande truppen.Foto: 
Max Fuxberg. Förstavalet på positionen inför säsongen. Skadebenägen och på så vis ett osäkert kort för framtiden.
Max Fuxberg. Förstavalet på positionen inför säsongen. Skadebenägen och på så vis ett osäkert kort för framtiden.Foto: 
Yousef Fakhro. Har gått på halvfart i samband med polisutbildning, ändå 16 matcher från start. Trivs bäst som mittback. Utgående kontrakt som förlängs om han får tjänstledigt.
Yousef Fakhro. Har gått på halvfart i samband med polisutbildning, ändå 16 matcher från start. Trivs bäst som mittback. Utgående kontrakt som förlängs om han får tjänstledigt.Foto: 
Mikael Bengtsson. Åter efter korsbandsskada spelade han nio matcher i rad. Utgående kontrakt som förmodligen förlängs.
Mikael Bengtsson. Åter efter korsbandsskada spelade han nio matcher i rad. Utgående kontrakt som förmodligen förlängs.Foto: 
Mattias Nylund. Långtidsskadad i tredje matchen. Meriterad flyttfågel som inte lämnat större avtryck i TFF. Utgående kontrakt som inte förlängs.
Mattias Nylund. Långtidsskadad i tredje matchen. Meriterad flyttfågel som inte lämnat större avtryck i TFF. Utgående kontrakt som inte förlängs.Foto: 

TRELLEBORG. Mattias Nylund, Max Fuxberg, Mikael Bengtsson och Yousef Fakhro. Med ett facit på tre, åtta, sju och nio matcher har samtliga spelat vänsterback under årets allsvenska säsong. På motsatt kant har Dennis Melander spelat 22 av 27 matcher.

– På högerkanten har Dennis spelat och spelat, vi har fått kontinuitet och han har gjort det bra. Men vi har inte kunnat ha något förstahandsalternativ på vänsterkanten. Istället har skadebilden fått avgöra, säger Tom Prahl.

Annons

I den tredje omgången fick han se Mattias Nylund utgå korsbandsskadad. Max Fuxberg som tog vid skadade baksida lår under mitten av juli. Mikael Bengtsson blev tredjealternativet efter ett års skadefrånvaro. För Yousef Fakhros del har det mest handlat om diverse ströinhopp. Har han inte spelat vänsterback har han hoppat in för Dennis Melander eller agerat parhäst till Peter Abelsson.

Tom Prahl är allt annat än nöjd över situationen.

–  Det är ett år vi hoppas få lägga till handlingarna snart, det har varit svårt med kontinuitet och utveckling. Statistiken talar för sig, säger Prahl angående vänsterbackpositionens öde.

Förhoppningen nu är att hitta ett säkert kort till nästa säsong. Martin Rudolfsson, högerfotad ytterback från Lunds BK, hoppas kunna vara den långsiktiga lösningen som TFF söker.

– Mitt mål är att komma upp i så hög nivå som möjligt. Jag satsar helhjärtat nu och förhoppningsvis får jag spela fotboll på heltid snart, säger Martin Rudolfsson.

Under tisdagen var han och provspelade när TFF gästade Höllvikens konstgräsplan.

–  En rask försvarare som är bra en mot en, lyder Tom Prahls omdöme.

Rudolfsson har spelat fyra säsonger med Lunds BK och var i år med om att ta upp laget till division ett. Han har tidigare provtränat med Malmö FF och har ett utgående kontrakt. Lunds vänsterback, som i dag fyller 21 år, tror att TFF är en klubb för honom.

– Det verkar vara bra stämning, en mindre klubb vilket kan passa mig bra, säger Rudolfsson.

Tom Prahl är dock svårflörtad.

Annons

– Provspelare kommer och går, säger han.

Lösningen på vänsterbacksproblematiken verkar istället finnas i truppen.

– Jag tycker vi har så pass bra på fötterna att vi ska klara det, säger Tom Prahl.

Med en uttalad förhoppning om att få behålla Mikael Bengtsson och tidigare lovord över Max Fuxberg talar mycket för att valet i mars 2010 kommer att stå mellan dessa två. Men oavsett vem förstahandsalternativet kommer att bli slår Tom Prahl fast en sak.

– Vi strävar självklart efter att ha ett tydligt förstaval på vänsterbacksplatsen nästa säsong.

Niclas Sörenson
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons