Annons

Pirates klart för Basketettan

Trelleborg Baskets osannolika resa fortsätter. På ett och ett halvt år har laget gått från division tre till division ett.
Sport • Publicerad 25 april 2013
Srdjan Vukovic och Pirates är klart för division ett.
Srdjan Vukovic och Pirates är klart för division ett.Foto: 

– Det här trodde jag inte när vi startade, fantastiskt att vi gått upp så här snabbt, säger Pirates ordförande Thomas Nilsson.

Trelleborg har fått en förening som nu är bland de bästa i landet i sin sport.

Annons

Trelleborg Basket kommer till hösten att spela i division ett. Avancemanget blev klart efter segern mot Högsbo 93–81 (53–34), den tredje raka segern i kvalet.

Sista kvalmatchen mot Polisen på söndag blir betydelselös.

Spelarna kunde spruta bubbeldricka efter slutsignalen mot Högsbo.

– När vi startade detta för mindre än två år sedan var det inte många som trodde att vi skulle gå rakt upp till ettan som vi sa att vi skulle. Det känns helt underbart att stå här nu, säger tränaren Ali Lou, som kom till Trelleborg när klubben startade ett seniorlag igen efter att ha varit utanför seriebasketen under två år.

Ali Lou har ett brett kontaktnät inom basketen och har tagit spelare till Trelleborg.

Han har bland annat lockat dem till klubben med att säga att laget skulle upp till ettan direkt.

– Jag behöver känna lite press för att jag ska leverera. Jag har stort förtroende för de här killarna. Vi är ett amatörlag men har du bara kärlek, lojalitet och ett gemensamt mål är inget omöjligt. Alla måste bara tro på det, säger Ali Lou.

Att laget hade ett gemensamt mål visade de i går. Det fanns inga nerver i hemmalaget.

Pirates satte sig i förarsätet direkt. Det var 6–1 efter två minuter. 19–8 efter fem, och 28–14 efter de första tio minuterna.

– Jag tänkte inte att nu måste vi vinna utan jag ville bara vinna, säger Rasmus Roslund som var den som drev Pirates mot Högsbo, hela 35 poäng la han i korgen.

Annons

Sedan var det en lång väntan på slutsignalen, och på att spelarna skulle få öppna den flaska bubbel som de förberett i matchväskan.

Högsbo, som spelade i division ett denna säsong, kom aldrig närmare än tio poäng ifrån.

Pirates ledning var oftast större, ibland 20 poäng.

– Vi har haft ett mål och trott på varandra. Det känns nästan overkligt att stå här nu och inse att det är klart. Det här känns speciellt, säger Pirates Srdjan Vukovic, som varit en av de bästa spelarna i laget under säsongen.

Och han ser redan fram mot nästa säsong.

– Nu ska jag gå ner 13 kilo och komma tillbaka till den form som jag var i när jag var proffs i Spanien, säger 119 kilo Vukovic, som även har meriter från spel i högsta ligan i Sverige.

Pirates spelare utbrast i ett gemensamt högt vrål som slog mot väggarna i Liljeborgshallen när avancemanget var klart. Ordförande Thomas Nilsson, som länge hållit igång Trelleborg Basket nästan helt själv, stod och myste bakom sekretariatet och låg mot spelarna när de hoppade segerdans och sprutade dricka.

– Jag var nervös inför kvalet eftersom Högsbo och Polisen är två bra lag. Men killarna är starka. Att ta elva raka segrar efter våra två inledande förluster i Götalandsserien är helt otroligt, säger Thomas Nilsson.

Det var inte svårt att känna glädje med honom i går.

För två år sedan sysslade föreningen med motionsbasket.

Nu är hans klubb i näst högsta divisionen.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons