Annons

Pirates fick kämpa mot jumbon

Det skulle bli en programenlig seger för Trelleborg Pirates mot jumbon Höganäs. Men först i matchens sista minuter avgjorde Pirates och vann till slut med 90–85.
Basket • Publicerad 20 november 2016
John Fitzgerald firade att han blivit pappa på nytt med att föra Pirates till seger mot Höganäs med 90–85. Foto: Tomas Nyberg
John Fitzgerald firade att han blivit pappa på nytt med att föra Pirates till seger mot Höganäs med 90–85. Foto: Tomas Nyberg

Höganäs har ännu inte tagit en enda poäng i Basketettan. På försäsongen besegrade Pirates nordvästskåningarna med hela 116-66. Men när lagen möttes på lördagen blev det tuffare.

– De spelade smart och sköt väldigt bra. Samtidigt spelar vi inte så bra som vi kan, säger 32-årige John Fitzgerald.

Annons

Pirates hade ledningen i matchen hela tiden. Men Höganäs närmade sig på slutet. Med en och en halv minut kvar skiljde det bara en poäng, 82–81.

– De fick energi av att de kom i kapp och vi hade tur att de missade ett par treor i slutet, säger John Fitzgerald.

Ett straffkast och senare en tvåa av Papy Ndiaye innebar 85–81 med en minut kvar. Sedan avgjorde John Fitzgerald när han satte en tvåa med 48 sekunder kvar. 87–81 orkade inte Höganäs resa sig från.

Australiensaren fick också fastställa slutresultatet till 90–85 med 13 sekunder kvar.

– Vi spelade bra i perioder i matchen men vi måste göra en bättre insats totalt sett i matchen, säger han.

John Fitzgerald gjorde 23 poäng och hade ännu en gång en huvudroll för Pirates, liksom Papy Ndiaye som gjorde hela 29 poäng.

– Papy var fantastisk. Han spelade aggressivt och tog ansvar. Han har bra ledaregenskaper, berömmer Fitzgerald sin lagkamrat.

Fitzgerald berömde även moralen i hans lag.

– Det är starkt av oss att vinna när vi blir pressade på slutet. Det var samma sak sist mot Wetterbygden, det visar på bra karaktär i laget, säger Fitzgerald.

– Sedan är vi starka hemma, det var länge sedan vi förlorade på hemmaplan och det är en trygghet för oss.

Annons

Han menar att laget inte fått igång lagspelet riktigt denna säsong.

– Vi har haft en del spelare borta och det har gjort att vi inte fått igång samspelet ännu. Vi kommer bara att bli bättre och bättre ju längre säsongen går, tror Fitzgerald.

Att laget inte är riktigt samspelt ännu beror till viss del på just John Fitzgerald. Han och hans fru fick för två veckor sedan parets tredje dotter och det har gjort att han inte kunnat träna så mycket på sistone.

Hans familjesituation gör också att han bara spelar hemmamatcherna.

Men nästa onsdag gör han ett undantag då det blir match i Lund mot Eos.

– Då ska jag se till att skaffa barnvakt så att jag kan vara med, skrattar han.

– Det blir en nyckelmatch för oss om vi ska ta oss till superettan, fortsätter Fitzgerald.

Pirates är sexa i tabellen, Eos femma. Men då har Trelleborgslaget spelat en till tre matcher färre än lagen ovanför dem i tabellen.

De fyra bästa går till superettan efter nyår.

Basketettan södra

Trelleborg Pirates–Höganäs 90–85

(25–22, 28–23, 17–18, 20–22)

Poäng Pirates: Papy Ndiaye 29, John Fitzgerald 23, Änis Ben Hamida 13, Jordan Lou 10, Mario Cooper 6, Alexander Nilsson 5, Johannes Höök 2, Sering Bah 2.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons