Annons

Pirates en erfarenhet rikare – men inga poäng

Trelleborg Pirates är fortsatt segerlösa i superettan. Hemma mot Eos kom sjunde raka förlusten, efter 68–81.– Det var inte en förlust för oss, bara en erfarenhet rikare, säger Pirates tränare Ali Lou.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2015
Lagkaptenen Srdjan Vukovic gjorde 21 poäng för hemmalaget, flest gjorde Papy Ndiaye, 24. Foto: Tomas Nyberg
Lagkaptenen Srdjan Vukovic gjorde 21 poäng för hemmalaget, flest gjorde Papy Ndiaye, 24. Foto: Tomas Nyberg

Trelleborg Pirates har haft marginalerna mot sig i superettan. Två av de tidigare fyra hemmamatcherna har gått till förlängning, i tre av dem har Pirates förlorat i absolut sista sekund.

Då var det kanske en tröst att Skånederbyt mot Eos inte förlorades i sista sekunden. Lundalaget drog ifrån i slutet av första perioden, sedan kom aldrig Pirates riktigt ikapp.

Annons

Men det handlar på ett sätt ändå om små marginaler.

– Alla våra små misstag i matchen blir till slut tio poäng. Vi gör ett bra jobb men när vi ska göra sista passningen tappar vi bollen och enkla poäng blir i stället missar, säger Ove Klintman, Pirates åldersman.

37-åringen var tillbaka i laget mot Eos efter knäproblem och gjorde sin första match i superettan.

Han har erfarenhet av spel i Ligan och det är betydelsefullt för ett ungt och orutinerat lag som Pirates.

– Egentligen är skillnaden mellan oss och Eos i dag bara rutin. Det handlar om att unga spelare i stressade situationer inte hinner tänka efter utan man gör det man alltid gjort. Efter matchen vet man vad man gjorde för fel, säger Ove Klintman, som även är ungdomstränare i klubben.

Matchen mot Eos visade att Pirates behöver tid i näst högsta serien för att på allvar kunna konkurrera om topplatserna.

Efter en bra hemmastart gjorde Eos ett ryck i slutet av första perioden och början av andra då 17–15 blev 17–32. Trelleborg Basket var nära att göra match av det. Det skiljde bara sju poäng vid vissa tillfällen, men Eos satte de viktiga skotten när Pirates var på väg att få kontakt.

Pirates är sist i superettan. I de fyra matcherna som återstår handlar det bara för laget att skaffa sig erfarenhet till nästa säsong.

– De klubbar vi möter har en basketkultur och erfarenhet av spel i superettan och högsta serien. Vi kan inte simulera erfarenhet, vi måste få lov att göra misstag och skaffa oss erfarenheten som krävs, säger tränaren Ali Lou.

– Vi har inget att förlora, det är bara för oss att köra på, fortsätter han.

Annons

Två exempel på spelare som växer med uppgiften är Jordan Lou, 17 år, och Kene Chukwuka 18 år, som ännu en gång visade att de utvecklats mycket denna säsong. De spelade båda 25 minuter i matchen.

– På sätt och vis har vi ett guldläge att börja bygga inför nästa säsong redan nu. På sikt kommer det nog gå bra, säger Ove Klintman.

Och nästa säsong ska Pirates kunna räkna med honom. Han gjorde comeback i november.

Han saknar grundträningen vilket gör att han fått problem med knäna. Nästa säsong ska han vara med från början.

– Det krävs mycket rehab och styrka för mig. Till nästa säsong ska jag göra ett ärligt försök, mer målmedvetet i alla fall. Men det handlar om att hjälpa till. Och det man inte har i benen får man ha i huvudet, ler Ove Klintman, som har ett huvud Pirates behöver för att hävda sig i superettan.

Jonas Jakobsson

Pirates Änis Ben Hamida försöker attackera mot korgen. Foto: Tomas Nyberg
Pirates Änis Ben Hamida försöker attackera mot korgen. Foto: Tomas Nyberg
Basket Superettan

Trelleborg Pirates–Eos 68–81 (33–44)

(17–24, 16–20, 17–18, 18–19).

Poäng Pirates: Papy Ndiaye 24, Srdjan Vukovic 21, Kene Chukwuka 9, Änis Ben Hamida 5, Desmond Tamakloe 4, Jordan Lou 3, Ove Klintman 2.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons