Annons

Pingvintränaren vill att spelarna lämnar Sverige

På söndag kan Pingvin spela hem sitt andra raka SM-guld på juniorsidan. Därefter hoppas tränaren Tom Tamanivalu att spelarna sticker utomlands. "Det är ett måste för att utvecklas. I Sverige spelar vi alldeles för lite rugby", säger han.
Sport • Publicerad 27 oktober 2007

Tom Tamanivalu och Niklas Eriksson har lotsat Pingvinjuniorerna till SM-final. För att komma dit har laget bara behövt spela fem matcher på en säsong.

– Det stora problemet med svensk rugby är att vi spelar alldeles för lite, menar Tom Tamanivalu, som själv spelat rugby i Fiji, Australien, England och Sverige. – I junioråldern behöver man mycket rugby. Man behöver spela tuffa tävlingsmatcher varje helg, som man gör i England, säger Tom Tamanivalu.

Annons

Därför råder han spelarna att sticka utomlands så fort som möjligt, till länder som England eller Australien där rugbyn är större och säsongerna längre.

– Att spela utomlands är enda sättet för svenska spelare att utvecklas.

Talangen finns i Pingvin, menar han.

– Bröderna Andersson, Alexander Wilhelms, bröderna Finnfors... Vi har många väldigt talangfulla spelare som bör kunna bli riktigt bra internationella spelare.

Daniel Finnfors är lagkapten i det Pingvinlag som på söndag kan försvara sitt SM-guld. 19-årige Finnfors har tagit tränarens råd till sig. I samband med klubbens resa till England i början av november ska Finnfors bli kvar och spela i Wolverhampton fram till i slutet av januari.

Därefter väntar lumpen, på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

I framtiden hoppas han kunna spela utomlands igen. Gärna i Sydafrika eller Nya Zeeland.

– Man kan ju inte räkna med att flytta utomlands och bli proffs. Man får kombinera med studier eller ta ett skitjobb vid sidan av.

– Men egentligen finns det inga hinder att spela utomlands, det är väl bara det att intresset varit så stort de senaste åren. Innan var det ju många i Pingvin som åkte utomlands och spelade, säger Daniel Finnfors.

Innan utlandet väntar Vänersborg på Pilevallen på söndag.

Annons

– Det finns många rugbyintresserade i Trelleborg. Hoppas de tar sig dit.

Pingvin har tre poäng att gå på efter segern med 10– 7 på bortaplan.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons