Pingvins stora dag

Dubbla SM-guld för Pingvin som därmed regerar i Rugbysverige. I både herr- och damfinal slog klubben ur underläge men kunde vinna efter taktiskt väl genomförda matcher.
Sport • Publicerad 5 oktober 2003

Seriesegrarna Vänersborg (dam) och Stockholm Exiles (herr) var de flestas guldfavoriter. Det var i alla fall det intryck Trelleborgs Allehandas utsände fick bland de 1000-talet åskådarna på Kristinebergs Idrottsplats på Kungsholmen i ett regnigt Stockholm. Men när det hela var över var det överraskningslaget Pingvin från Trelleborg som vunnit båda SM-finalerna, 12-5 till damerna och 13-5 till herrarna. - Jag är helt chockad, fattar ingenting, säger Caroline Billgren direkt efter damfinalen. Redan tre och en halv minut in den matchen fick Janita Haapalainen bollen ungefär på mittlinjen något till höger och sprang i riktning försöksområdet. Och som hon sprang. Närmare 45 meter hade hon sprungit innan hon kunde lägga ner bollen bakom försökslinjen. Stort jubel och 5-0 till Pingvin. En chockstart för de flesta på Kristinebergs IP, inte minst för spelarna i de regerande svenska mästarna Vänersborg. Pingvin dominerade fullständigt från start. Vänersborg kom vid något enstaka tillfälle över halva plan och därför kändes Lina Olofssons försök fram till 10-0 efter en kvart helt följdriktigt och Britt Ahströms målspark gav 12-0. - Vi har aldrig vunnit över Vänersborg, och så gör vi det i dag! Men vi har gått från klarhet till klarhet hela säsongen och det här var den bästa avslutning vi kunde få, jublar Sara Åkerman, en av de bästa på planen. Även i herrmatchen tog Pingvin greppet direkt och fick en straff i hyggligt läge när 19 minuter var spelade. Fram stegade specialisten Ulf Westesson. Inget misstag och 3-0 till Pingvin. Åtta minuter senare var det dags igen. Straff, Westesson och 6-0. Ulf Westessons sparkar var en av de avgörande skillnaderna mellan lagen. - Poängen i sig är ju viktig men det är ju mycket mer själva spelet som betyder något. Men jag är nöjd med den sista sparken i alla fall, säger Pingvins sparkkung. Den sista sparken var målsparken som i matchens absoluta slutskede gav 13-5. En målspark som var resultatet av ett försök gjort av Geoffrey Sussum. - Det var ingen höjdare att stå vid sidan om men jag är djävligt stolt över grabbarna och jag grät nästan när Geoff Sussum gjorde sitt försök, säger Pingvins hälseneskadade tränare Mark Stacey samtidigt som han smakar på segerchampagnen i omklädningsrummet. Mark Stacey säger att han kan ha spelat sin sista match. Det har definitivt den andre tränaren George Doggart gjort, George som var lysande i SM-finalen. - Jag är 39 nu och det här känns som ett fint sätt att avsluta en karriär, det blir inte mer rugby.

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.