Pingvins gulddrömmar krossades

En halvtimma in i matchen mot Stockholm Exiles var Pingvin i ledningen. Glädjen blev kortvarig och i andra halvlek var trelleborgarna utan chans.
Sport • Publicerad 20 september 2004
Pingvin åkte på en ordentlig stjärnsmäll mot Sveriges bästa rugbylag. Efter 11–40 i första matchen blev det 5–20 i lördagens returmatch. Här applåderar Exiles sina motståndare där Niklas Bringzén visar upp en ordentlig blåklocka och några stygn som han fick som minne från årets slutspel. BILD: Claes Nyberg
Pingvin åkte på en ordentlig stjärnsmäll mot Sveriges bästa rugbylag. Efter 11–40 i första matchen blev det 5–20 i lördagens returmatch. Här applåderar Exiles sina motståndare där Niklas Bringzén visar upp en ordentlig blåklocka och några stygn som han fick som minne från årets slutspel. BILD: Claes NybergFoto: 

Pingvin hade förhoppningar på att laget skulle lyfta sig till matchen som måste vinnas. Det gick nästan vägen, men Stockholm Exiles är Sveriges bästa lag och när Pingvin inte hade marginalerna med sig blev det förlust – 5–20 (5–6) – och laget blev därmed utslaget i semifinalen.

– Jag är besviken, hade förväntat mig vinst i dag. Vi hade rätt inställning, men tyvärr gick det inte vägen, sa tränaren Mark Stacey.

På Pilevallen visade Pingvin att laget är svårforcerat. Exiles hade svårt att komma igenom, men lyckades genom två straffsparkar ordna sex poäng före paus.

Pingvin lyckades med ett försök när Ulf Westesson och Ercan Aytugly tog vara på ett motståndarmisstag efter en halvtimmas spel. Det betydde 5–3 och ledning.

Tyvärr kunde inte hemmalaget förvalta ledningen. Pingvin missade en målspark och tre straffsparkar i den första halvleken, som vid full utdelning gett elva poäng.

Nicolae Rosario, Ulf Westesson, Per Lundgren och Peter Svensson var alla syndare.

– Jag vet inte varför de bytte, sa Mark Stacey som har Nico Rosario som förstaval.

Spelarna själva fattade beslutet och de var något ångerfulla efteråt.

– Bättre om en och samma sparkat, sa Roger Marcher.

– Jag vet inte vad som hände, plötsligt blev jag inslängd. Det blev lite kaos ute på plan, Nico borde ha fortsatt, sa Ulf Westesson som efter sin misslyckade spark inte ville fortsätta.

Nu hade sparkarna säkerligen inte påverkat slutresultatet, men istället för ledning tvingades Pingvin jaga ur underläge i hela andra halvlek.

Fem minuter efter vilan kom en missad Pingvintackling och Exiles marginal blev större – 5–11.

Pingvin försökte men hamnade i Exiles fälla och hade dåliga händer vilket ledde till många tappade bollar.

– Exiles var bättre än oss, de förtjänade vinsten. Vi gick för länge med bollen, saknade lite tanke men vi spelade med mycket hjärta, tyckte Mark Stacey.

Att segern var odiskutabel var de flesta överens om. Men i Pingvin riktades mycket stark kritik mot domaren Peter Öberg.

Roger Marcher ifrågasatte beslut under matchen och efteråt sökte han upp domaren.

– Jag kommer aldrig säga att vi förlorade på grund av domaren. Vi är ett starkt lag på hemmaplan och när vi förlorar gör vi det oftast mot ett bättre lag. Men domaren gav dem så mycket, han tog mycket hjärta ifrån oss.

Även Mark Stacey var kritisk.

– Exiles tilläts lyfta upp en av våra spelare i förstaledet. Det är förbjudet, borde gett oss straff och är dessutom farligt för spelaren. Men domaren gjorde ingenting. Till sin hjälp hade han två linjdomare, men trots att de viftar med sina flaggor skiter han i dem.

Men som sagt, ingen ville skylla förlusten på domaren.

Nu får Pingvin slicka såren och försöka vinna cupfinalen mot Vänersborg.

– En bra chans att få avsluta året positivt, sa Ulf Westesson som troligen gjort sitt sista slutspel.

– Jag är 38 år och vill bara träna nästa säsong. Jag har sagt det tidigare, att det varit sista säsongen, men suget har varit för starkt. Men nu tror jag det är slut.

Bland andra spelare är revanschlustan för stark.

– Jag kan inte sluta så här, sa Roger Marcher.

Rugby TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.