Annons

Pingvin tog efterlängtat SM-guld

Efter många års slit lyckades Pingvins damer ta ett efterlängtat SM-guld i sjumannarugby. Efter 12–10 i en jämn final mot Malmö kunde Trelleborgslaget jubla.
Rugby • Publicerad 30 juni 2019 • Uppdaterad 1 juli 2019
Pingvinlaget firar guldet hemma på Pilevallen. Guldhjältarna: Översta raden från vänster, Linnea Helli, Felicia Holmgren, Frida Nilsson, Elise Berndtsson, Stina Andersson, Hanna Enehov, Miranda Miller, Nora Ahlström, Mimmie Linde. Nedersta raden från vänster; Felicia Melin, Maja Andersson, Emma Eklund.
Pingvinlaget firar guldet hemma på Pilevallen. Guldhjältarna: Översta raden från vänster, Linnea Helli, Felicia Holmgren, Frida Nilsson, Elise Berndtsson, Stina Andersson, Hanna Enehov, Miranda Miller, Nora Ahlström, Mimmie Linde. Nedersta raden från vänster; Felicia Melin, Maja Andersson, Emma Eklund.Foto: Jonas Bergström

Pingvins damer är bäst i Sverige på sjumannarugby.

– Det känns helt overkligt. Vi har kämpat för detta i många år, säger Nora Ahlström, en av Pingvins guldhjältar.

Annons

– Vi är grymt lyckliga. Det var en riktig krigarmatch, vi kämpade för varandra och gjorde en riktig laginsats, fortsätter Nora Ahlström.

Pingvin gick fram till 12–0 efter två försök i slutet av den första halvleken, först genom Frida Nilsson och sedan genom Felicia Melin.

Men Malmö gav inte upp. De fick igång sitt offensiva spel och reducerade till 10–12 med två minuter kvar. Men Malmö missade den efterföljande straffsparken och det gjorde att Pingvin lyckades hålla undan.

– Vi gjorde lite misstag i den andra halvleken och vi fick även spela med sex spelare ett tag efter en utvisning. Men vi gav 110 procent, vi kände att det var nu eller aldrig. Det var lite nervöst på slutet men vi fixade det, säger Nora Ahlström.

Pingvin har inte tagit SM-guld på damsidan sedan 2006.

– Jag kan inte riktigt förstå att vi vunnit, säger Nora Ahlström.

Pingvin lyckades besegra Vänersborg, en av favoriterna, i semifinalen med 5–0.

– Vi gick bara ut och körde då och visade noll respekt mot dem, säger Nora Ahlström.

Samtidigt överraskade Malmö med att slå ut regerande mästarlaget Exiles i sin semifinal med 24–7.

Därmed blev det en final utan någon av de två favorittippade lagen, Exiles och Vänersborg, som kom etta och tvåa i kvalet, före Pingvin som kom trea.

Annons

Men SM-guldet hamnade alltså i Trelleborg.

Pingvinspelarna visade stor glädje efter slutsignalen och sjöng om SM-guld nere på planen på Malmö stadion.

Och när laget kom hem till Trelleborg samlades de i klubbstugan på Pilevallen för att se matchen, som sändes i SVT Play och går att se i efterhand.

– Det känns så härligt att vinna, säger lagkapten Maja Andersson, när hon håller i SM-bucklan.

– Vi har tränat hårdare på försäsongen än tidigare och vi är bättre tränade än någonsin. Vi känner oss starkare både psykiskt och fysiskt och har klarat oss undan skador, säger lagkaptenen om varför laget lyckades vinna.

Pingvin laget har varit starka under hela SM-helgen.

– Alla kände att vi spelade för varandra. Om någon gör något misstag räddar någon annan en, vi spelade för varandra, säger Maja Andersson.

Rugby, SM-final sjumanna

Pingvin–Malmö 12–10 (12–0)

Pingvin: Frida Nilsson 7, Felicia Melin 5.

Pingvins lagkapten Maja Andersson med SM-bucklan.
Pingvins lagkapten Maja Andersson med SM-bucklan.Foto: Jonas Bergström
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons