Annons

Phelps OS-dröm lever - och Sverige femma i rekordlopp

Det gamla världsrekordet slogs och det blev svenskt rekord igen. Men drömmen om en OS-medalj för herrlaget på 4x100 m fritt var inte ens nära.
Sport • Publicerad 11 augusti 2008
Garret Weber-Gale och Michael Phelps jublar efter USA:s OS-guld och världsrekord på 4x100 m fritt. BILD: SCANPIXFoto: 

- Men det glänser om femteplatsen, säger simkaptenen Thomas Jansson.

På två dagar har kvartetten Petter Stymne (49,17 på förstasträckan), Lars Frölander (48,02), Stefan Nystrand (47,25) och Jonas Persson (47,48) sänkt det svenska rekordet med 3,5 sekunder till måndagens finalnotering 3.11,92. En tid som var under det världsrekord som USA satte i försöken.

Annons

Det var bara det att ytterligare fyra nationer gick under den tiden.

USA vann och Michael Phelps tog sitt andra OS-guld med tiden 3.08,24 - därmed lever Phelps dröm om åtta guld i Peking. Jason Lezak hämtade in fyra tiondelar på franske storstjärnan Alain Bernard på sista sträckan där Lezak simmade på otroliga 46,06. Frankrike var åtta hundradelar efter och Australien tog bronset på 3.09,91 sedan Eamon Sullivan satt individuellt världsrekord på startsträckan med 47,24 - 26 hundradelar bättre än Bernards tidigare notering.

Till slut fattades det två sekunder fram till Australien för blågult.

- Vi hade hoppats fajtas med Australien om bronset, men de var lite snabbare än vad vi hade trott. Det blev jobbigt när Sullivan slog världsrekord det första han gjorde, säger Frölander.

Sverige hade satsat på Petter Stymne, som satte personligt rekord, på startsträckan. I försöken startade Nystrand först:

Men jag tycker det var rätt det vi gjorde. Vi var ännu snabbare än i går och vi var under senaste världsrekordtiden. Vi visste att vi inte skulle kunna röra USA och Frankrike, säger Nystrand.

Förbundskaptenen Thomas Jansson kallade stjärnorna hos toppkonkurrenterna för "äckligt bra".

- När vi våren 2006 satte upp målbilden på 3.12 fantiserade jag om att det skulle räcka till OS-guld. Det räckte till att simma under världsrekordet, men det blev en femteplats, säger han.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons