Peter spelade i blindo

I söndags avslutades Europatouren säsongen på Valderrama, en säsong som blev Peter Hansons främsta. En ny säsong är redan igång och den inleddes på ett skandalartat sätt.
Sport • Publicerad 6 november 2008
Smogen i Shanghai ställde till med stora problem för golfaren Peter Hanson. Bild: Scanpix
Smogen i Shanghai ställde till med stora problem för golfaren Peter Hanson. Bild: ScanpixFoto: 

Peter Hanson siktar på att ta sig in bland de 50 bästa i världen innan årets slut. Näst sista tävlingen, HSBC Championship i Shanghai, är därmed ett viktigt steg. Men första dagen i penningstinna tävlingen, med 6,5 miljoner kronor till vinnaren, blev skandalartad.

- De borde ha brutit dagens spel. Jag var jäkligt irriterad på tävlingsdomaren efteråt.

Peter Hanson är bra med efter första dagen. Hans 69 slag räckte till delad 14:e plats. Han är fyra slag efter ledande Henrik Stenson.

Med tanke på att Stora Slågarps bidrag till världsgolfen spelade de sista åtta hålen i mörker var rundan närmast fenomenal.

- Jag spelade riktigt bra fram till regnet kom. Det kunde ha blivit riktigt bra, nu kostade det mig kanske tre eller fyra slag.

Regn är normalt inget större hinder för en golfare. Men Shanghai är ingen normal plats för en golfare.

- Här är så mycket smog. Även en solig dag är det fortfarande väldigt mörkt. När regnet kommer så blir allt bara en stor gröt, en grå massa, och det går inte att se något. Jag såg väl 150 meter, inte längre, berättar Peter i telefon från Kina.

- Jag har aldrig varit med om sånt här innan. Det är inte Trelleborg direkt…

Att Peter Hanson fick spela hela åtta hål i mörker beror dels på att han redan från början hade sen starttid, men också på grund av sponsorfotografering med toursegraren Robert Karlsson.

- Det drog ut på tiden för att ljuset skulle bli så perfekt som möjligt. Jippoevenemangen blev viktigare än idrotten och det känns inte rätt, säger Peter Hanson.

- Livet är inte alltid rättvist och man får väl ta det här också.

2008 års säsong blev Peter Hansons bästa hittills med 16:e plats på Europatourens lista över mest inspelade pengar.

- Lägstanivån har blivit bättre. Nu blir jag som sämst 35:e eller 40:e man. När det stämmer då är jag med i toppen och slåss.

När han slipper spela i blindo, vill säga.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.