Annons

Peter på väg mot stjärnorna med hjälp av Stella

Peter Hanson har världen som arbetsfält där han möter Tiger Woods, Ernie Els och de övriga i världstoppen. Den nyblivna pappan hämtar kraft hemma i Stora Slågarp.
Sport • Publicerad 16 februari 2007
Rofyllt. Peter Hansson på promenad med jaktlabradoren Ida hemma i Stora Slågarp. "Du hittar inte en sådan här miljö på många andra ställen." BILD: CLAES NYBERG
Rofyllt. Peter Hansson på promenad med jaktlabradoren Ida hemma i Stora Slågarp. "Du hittar inte en sådan här miljö på många andra ställen." BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Onsdag förmiddag. Efter framgångarna på arabiska halvön har Peter Hanson varit på svensk mark i tio dagar och nu har han en lucka i programmet.

Måndagen tillbringade han hos sin fystränare Pierre Johansson i Stockholm. Tisdagen hos golftränaren Rikard Fors i Falkenberg. Under torsdagen ska han ta bilen upp till Falkenberg igen.

Annons

Knappt en enda bil kör på 101:an mellan Malmö och Anderslöv. En traktor med släp är ett lätt hinder att passera för en något försenad reporter.

"Slågarp 1".

Söderslätt. Inom några månader har naturen ändrat karaktär. Åkrarna fått nytt liv, träden nya blad.

Ett stilla landskap, som endast störs av en ensam bil som snart nått sitt mål.

Landskapet blir stilla igen.

Familjen tar emot i skånelängan de flyttade in i för två år sedan.

Att det bor ett golfproffs i huset märks av träningsredskapen i vardagsrummet.

Att samma man även har 220 resdagar om året är också märkbart.

- Här är fortfarande mycket kvar att göra. Vi vill bygga en terass, inreda ovanvåningen och annat. Jag är rätt så glad för att fixa saker själv - det stora kan man leja ut, men allt smått tar jag gärna själv.

- Det hade varit skönt att pula med huset nu när jag är hemma. Men jag måste sköta träningen och planera så att det praktiska i livet fungerar. Jag klagar inte, det är bara så det är. Som person vill jag gärna få saker och ting gjorda och jag hade gärna sett att dygnet hade 35 timmar.

Annons

Från soffan i vardagsrummet sitter Peter och blickar över slätten som panoramavyn bjuder. Ögonen lyser upp.

- När jag är hemma så njuter jag. Jag sitter här och bara tittar ut, ibland känner jag att jag inte vill åka iväg.

Jordnära är ett epitet som ofta används för att beskriva en av Sveriges bästa golfare. En man som spelat in ganska mycket pengar de senaste åren, men som till skillnad från de flesta av sina kollegor valt att bosätta sig i Sverige och Stora Slågarp.

- Jag bodde i Monaco för några år sedan och trivdes inte alls. För många människor och för lite plats. När jag varit ute och tävlat och sen kom hem så kändes det inte som hemma. Det var jobbigt rent psykiskt.

- Det är här jag vill bo, slår han fast. Om jag skulle kvala in till USA-touren så skulle det inte gå att bo kvar, men vi skulle självklart behålla det här huset.

- Här är rätt lyxigt, du hittar inte en sådan här miljö på många andra ställen. När man är ute så mycket som jag är och lever mycket i storstäder - så kommer man hit och det är helt tyst. Och Kastrup är bara 25 minuter bort. Egentligen är det rätt unikt och det är det jag gillar med Trelleborg - det är litet, men allt finns i närheten, säger Peter och ler.

Han har många anledningar att le. En av dem är Stella.

Stella var ett självklart namnval så fort Peter och Sanna fått reda på att de väntade en flicka. "Stjärna" på latin. Men Stella betyder mer än så.

Bara några dagar efter att Stella kommit till världen svarade Peter Hanson för en sensationellt bra säsongspremiär. Han blev tvåa på Europatourtävlingen i Abu Dhabi - hans största framgång på senare tid.

Två veckor senare var han åter inblandad i tätstriden, då slutade han sexa.

Annons

- Framgångarna beror på flera saker, men Stella har säkert stor del i det. Jag hade ett rejält uppehåll från golfen, fem veckor då jag bara hade Sanna och barnet att tänka på. Fem veckor då jag bara hade det bra.

Peter lämnade familjen hemma i Stora Slågarp och flög ner till Abu Dhabi. Självklart var det tungt att åka, samtidigt kände han ett stort sug.

- Jag kände mig oerhört motiverad att tävla. Jag kände att jag hade mycket energi. Sedan Stella föddes känner jag också att den tid jag lägger ner på min golf måste vara av hundraprocentig kvalitet.

Samtidigt vittnar han om det som många nyblivna föräldrar upplever.

- Jag har fått distans till golfen, den är inte längre lika viktig.

- Det var en enorm upplevelse att bli pappa. Egentligen är det svårt att fatta, det var en märklig upplevelse helt enkelt. Och större än allting annat.

När Sanna flög ner med Stella ett par veckor efter nedkomsten märkte hon skillnaden hos sin make.

- Han var så organiserad och strikt i vad han gjorde. Han förberedde varje tävlingsdag på ett sätt som han inte gjort innan. Han blandade ihop en sportdryck (enligt nytt, väl utprovat recept) på kvällen och tog tid på sig för att få ihop rätt blandning. Tidigare har det inte varit så noga, berättar Sanna och får medhåll av sin make.

- Processen är viktig. På något vis är det som att jag har lättare att acceptera en bogey om jag vet att jag gjort allt jag kunnat vid sidan om.

På lördag är det dags för avfärd igen. En träningsvecka i spanska Malaga följs av två tävlingar i Asien - Thailand och Singapore.

Annons

Familjen får stanna hemma den här gången.

- Jag vill vara med så mycket som möjligt, säger Sanna. Vi vill vara tillsammans och det blir enklare sen när han tävlar på närmare håll.

- Tre veckor blir tufft, säger Peter. Tiden går så långsamt när jag inte har Sanna och Stella med mig. Men det är så livet är just nu och man får inte göra det jobbigare än det är.

Peter har noga planerat vilka tävlingar han ska delta i. Kalendern innehåller 16 tävlingar de närmaste fem månaderna.

- Jag har hittat ett spelupplägg där jag kan nå bäst resultat och sedan får jag försöka få in familjen i planeringen. Konkurrensen inom golfen är så tuff att det inte går att nagga på en tävling här och där. Det kan snabbt gå så illa att man kan tappa kortet.

Att förlora licensen till Europatouren är inte värt att riskera, inte när man har golfen som levebröd.

Kombinationen golfproffs och familjefar är ny för Peter. Kanske är det också den kombinationen som kommer föra honom ett kliv till, mot den yppersta eliten.

Oavsett kunde året knappast ha börjat bättre.

När jag tackar för besöket och sätter mig i bilen slås jag av att Stella varit så lugn under den halvannan timma jag varit på plats.

Knappt ett enda litet gny tyder på en tämligen bra start på livet.

Annons

Peter, Sanna och Stella i Stora Slågarp.

Harmoni, tänker jag och ler.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons