Peter Hanson vill ta nästa steg på stora scenen

Den mystiska influensan har försvunnit, och ett efterlängtat träningsläger har passerat. Förutsättningarna finns där för att Peter Hanson ska ta sin första topp tio-placering i en major. Efter det vill Hanson trappa ned på tävlandet.
Sport • Publicerad 10 augusti 2009
Peter Hanson.
Peter Hanson.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Jag har ju aldrig tid till att träna, skrattar han inför PGA-mästerskapen.

Världsrankingen och Europarankingen är liktydiga. Peter Hanson spelar stabilt och kan gå mot sin bästa säsong i karriären. Men det finns baksidor med att tävla på två fronter som Hanson gjort under en längre tid. Det ständiga pendlandet mellan USA- och Europatouren gör att 31-åringen reser – och tävlar – för mycket.

– Jag spelar helt klart för mycket, det kommer säkert sluta kring 30 tävlingar i år. Jag har ju knappt tid till att träna, konstaterar han för TA-sporten. Men målet är att bli kallare ibland, kunna välja ut vilka tävlingar jag ska spela och lägga en perfekt planering för de närmaste säsongerna. Helst vill jag komma ner på 23-24 tävlingar.

För att kunna unna sig lyxen att välja bort tävlingar krävs dock att Peter Hanson tar det sista steget på den stora scenen. Efter 18:e platsen i US Open (bästa majorn hittills) och 23:e platsen i British Open har Hanson bevisat både för sig själv och omgivningen att kapaciteten finns där. Och en topp tio-placering i helgens PGA-mästerskapen skulle inte bara vara imponerande – det skulle också ge skåningen behövlig vila.

– Jag hoppas på en riktigt bra placering. Någonstans mellan fyra och sjua kanske.

Peter Hanson är tillsammans med Henrik Stenson, Carl Pettersson och Johan Edfors de svenska inslagen på klassiska Hazeltine National i Chaska, Minnesota. Chaska ligger i trakterna av gamla svenskkolonier och kanske betyder det lycka för svenskarna?

– Man kan ju hoppas på att få lite stöd, skämtar Hanson, som aldrig tidigare spelat banan:

– Nej, det blir första gången. Men som alla andra majorbanor är det svårspelat. Greenerna ska inte vara extrema, men ändå väldigt snabba.

Det där med greenerna har varit en trist följetong för Peter Hanson, han erkänner också att han inte kommit tillrätta med problemet. Delvis beroende på tidsbristen.

I förra veckan åkte han dock upp till Varberg och hade ett efterlängtat träningsläger med polaren Johan Edfors och gemensamma tränaren Rickard Fors. Den mystiska influensan som stoppade Hanson från att prestera maximalt och försvara Masterstiteln på hemmaplan är också borta.

– Jag vet inte om det var svininfluensan, eller vad det var. Men nu är det över och jag har tränat både golf och fys under veckan, säger han.

Hansons bästa resultat från PGA-mästerskapen är från 2007, då han blev 23:a. På förhand är han nu det enda realistiska svenskhoppet tillsammans med Henrik Stenson.

Världens 150 bästa golfare i världen ställer upp i PGA-mästerskapen, och rutinen från 10 tidigare majors blir viktig för Hanson.

– Jag vill absolut komma ett snäpp högre upp. Jag har legat bland världens 60 bästa golfare ett par år nu, men det är dags att ta nästa steg känner jag. Får jag till det nu kan jag både planera tävlingar och träningar bättre nästa år. Det är på träningen du blir bättre, inte på tävlingarna.

I lördags lämnade Peter Hanson Skåne för Minnesota. På torsdag börjar PGA-mästerskapen.

Sigge Hansson
Filip Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.