Annons

Peter Hanson vann på Mallorca

Peter Hanson tog på söndagen sin tredje titel på Europatouren i golf.
Sport • Publicerad 16 maj 2010
Peter Hanson vann på söndagen in tredje titel på Europatouren.
Peter Hanson vann på söndagen in tredje titel på Europatouren.Foto: Morry Gash

Han vann på Mallorca efter särspel mot spanjoren Alejandro Cañizares.

– Det känns alltid bra att vinna efter särspel, säger golfaren från Stora Slågarp.

Annons

32-årige Peter Hanson kom till Mallorca för att hitta tävlingsformen. Han lämnade semesterön som segrare av Iberdrola Open.

– Jäkligt kul. Ibland kommer framgången när man minst förväntar sig det. Kanske var det det som var bra, ibland vill man ju så himla mycket.

När kände du att du skulle ta det?

– När jag gjorde ”up and down” från bunkern på 18:e för att rädda särspel, säger Peter Hanson.

I särspelet höll han nerverna under kontroll på det 186 meter långa par 3-hålet, hål 18.

– Ett långt par 3 är en fördel för mig, en järnfyra eller järnfemma är det jag känner mig mest trygg med i spelet. Det handlade bara om att hålla sig lugn.

Alejandro Cañizares var först ut i särspelet som avgjordes just på 18:e. Utslaget hamnade i bunkern.

Peter gick på säkerhet, tog järnfemman och satte press på sin motståndare genom att följa upp utslaget med en putt som hamnade två decimeter från hål.

– I och med att jag slog först satte jag press på honom.

Spanjoren lyckades inte kopiera Peter Hanson som avslutade med att enkelt rulla bollen i hål för sin tredje titel på touren och en segercheck på 133 330 euro.

Annons

Peter Hanson tog avstickaren till Mallorca för att få helheten i spelet att stämma och för att känna på tävlingsnerven igen. Det var trots allt tre veckor sedan han senast var ute på touren och det har blivit sparsmakat med tävlingar i år. Iberdrola Open var blott åttonde tävlingen för året.

Han inledde med att gå två slag över par i torsdags, han avslutade med att gå fyra slag under för sex under par totalt.

– Jag spelade inte jättedåligt första dagen, men då kändes det att Mallorca låg väldigt långt borta. Men jag sa till mig själv att inte bli irriterad utan jobba vidare med mitt tempo. Jag skulle slå lugna slag och hitta tävlingsrytmen.

Redan på lördagen var Peter Hanson uppe i täten, men lika snabbt försvann han därifrån. Dålig puttning låg honom i fatet och efter rundan stannade han kvar länge på övningsgreenen.

– Idag puttade jag fantastiskt. Jag satte allt jag skulle sätta och några långa puttar.

Långputten på 17:e hålet var ett exempel. Bollen hade rullat minst ett par meter förbi hål, men riktningen var rätt och när bollen slog i bakre hålkant tog den ett skutt upp i luften för att ramla ner i koppen för birdie.

I det läget hade han just fått reda på att han slagit ett dubbelslag på tolfte hålet. Han hade själv inte märkt det men tävlingsledningen studerade slow motion- bilder som avslöjade dubbelträffen med sandwedgen.

I stället för par bokfördes han för bogey på tolvan och i stället för delad ledning var han plötsligt ett slag efter Alejandro Cañizares.

– Det var bra att jag fick reda på det ute på banan. Det pratades om att jag skulle titta på bilderna själv efteråt för att avgöra om det var dubbelträff eller inte. Så istället för att spela avvaktande fick jag jaga.

Han kom ikapp och gick förbi.

Annons

Frågan är vad segern innebär för Peter Hansons placering på världsrankingen. Konkurrensen på Mallorca var låg (Peter var bäst rankad i startfältet) och han befarar att det inte blir något jätteskutt från plats 68.

– Men jag har en bra känsla nu inför de stora tävlingarna.

PGA Championship på Wentworth väntar i helgen.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons