Annons

Peter Hanson har funnit en ny väg till USA

Peter Hanson har de senaste åren försökt kvala in till USA-touren. Nu har 29-åringen funnit en bättre väg till golfens stora scen. "Det är onödigt att kvala om jag inte behöver det."
Sport • Publicerad 5 september 2007
Peter Hansons framfart i sommarens tävlingar har fått honom att tänka om. Med en lyckosam höst slipper han kvala till USA-touren. En tillräckligt hög världsranking ger honom nämligen ändå en plats i de största tävlingarna.Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Anledningen till den nya tankebanan är säsongens stora framgångar. Peter Hanson har klättrat som en raket på världsrankingen under året – från plats 166 vid årsskiftet till nuvarande 75.

Och tanken är att avancemanget ska fortsätta.

Annons

– Jag har gått framåt och det sätt som jag tjänat in poängen på hjälper mig. Jag har många hyfsat bra placeringar och det har gjort att poängen fortsatt att ticka in.

Världsrankingen avgörs i ett system där det gäller att försvara de poäng som spelades in under föregående år. Misslyckas man tappar man snabbt rankingpoäng.

Peter Hanson jämför med Johan Edfors som vann tre gånger på Europatouren 2006.

– Edfors hade några topplaceringar förra året, ungefär som jag hade 2005 och som jag inte klarade av att försvara året efter.

För Peter har det i stället burit rakt uppåt under 2007. Förmågan att hela tiden leverera bra resultat innebär avancemang uppåt på rankingen. De senaste åtta tävlingarna har Peter hela fem placeringar bland de 15 bästa. De övriga tre har handlat om sommarens tre major-tävlingar där startfältet också har varit bästa tänkbara.

I den senaste, PGA-mästerskapen, lyckades Peter Hanson nå sin bästa major-placering någonsin med en 23:e-plats.

– Jag har visat att jag kan vara med och slåss i toppen och det känns som att jag kan slå vem som helst, oavsett om de heter (Henrik) Stenson eller (Vijay) Sing.

Den ende som han Peter känner sig underlägsen är golffantomen Tiger Woods.

– Det var otroligt imponerande att se hur han avslutade i PGA. Det var faktiskt lite trist och första gången jag kände att jag har så himla långt upp till Tigers nivå.

– Det som imponerar är att han spelar så jämnt. Vinner han inte så är han trea eller fyra. Misslyckas han så är han tolva.

Annons

Peter Hanson hör själv att beskrivningen passar in på en viss golfare från Stora Slågarp.

– Jag är väl lite som Tiger, men på nivån under.

Det var just under PGA-mästerskapen som Peter insåg att han faktiskt inte nödvändigtvis behöver kvala in för att spela på den penningstinna USA-touren.

– Jag insåg att det är onödigt att försöka kvala in om jag inte behöver det. Kan jag göra riktigt bra ifrån mig i en eller två tävlingar till i höst så kan jag slå mig in bland topp 50 på världsrankingen redan i höst.

Därför är det full fokus på de resterande tävlingarna på Europatouren.

– Några av dem är riktigt stora, såsom Köln, Dunhill Links, Portugal och givetvis Valderrama (Volvo Masters). Bra placeringar där, ja då fortsätter Peter klättringen mot toppen. Med en ranking bland de 50 bästa i världen öppnas nya dörrar för Peter Hanson.

– Då kommer jag med i alla majors utan att behöva kvala in, spela världstourtävlingarna och de största tävlingarna på USA-touren. Arrangörerna vill ju ha bästa möjliga startfält på sina tävlingar.

Så om Peter Hansons fina form står sig hösten ut når han sitt mål, utan att lida några kval.

Peter tog ledigt en vecka efter Scandinavian Masters då han inte rörde en golfklubba. Nästa tävling blir Köln nästa helg.

– Tre veckor utan tävling känns märkligt. Tidigare har jag haft problem att spela bra på slutet av säsongen och därför ska det bli intressant att se vad det här breaket kommer ge. Jag kan säga att jag är jäkligt motiverad.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons