Annons

Peter Hanson bäste svensk – sex slag efter Jimenez

Peter Hanson är trots perfekta förhållanden sex slag efter ledande Miguel Angel Jimenez efter den första dagen av British Open-golfen. ”Jag missade en del från tee. Drev inte bollen så bra som jag ville. Det var ett lite tråkigt varv, varken bra eller dåligt”, sa Peter till golf.se.
Sport • Publicerad 16 juli 2009
Miguel Angel Jimenez har all anledning att le. Han leder British Open efter första dagens spel, sex slag före bäste svensk – Peter Hanson.
Miguel Angel Jimenez har all anledning att le. Han leder British Open efter första dagens spel, sex slag före bäste svensk – Peter Hanson.Foto: Jon Super
Foto: Jon Super

Man vet aldrig vad som väntar under den klassiska majortävlingen, men att det varken skulle blåsa eller regna var onekligen en sensation.

Fjolårets kaotiska förhållanden med bollar som rullade av green fast de redan stannat och stora reklamskyltar som måste kedjas fast för att inte riskera åskådarnas liv var utbytt mot – en med skotska västkusten mått mätt – fin sommardag.

Annons

Tyvärr blev det inte enklare för det.

– Jag är missnöjd med rundan. Ett över par är förvisso inte katastrof en sådan här dag trots att det var lättspelat, eller borde vara lättspelat i vart fall, men jag kommer att vara långt ner i listan efter dagens slut. Det var ju inte det minsta vind, sa Henrik Stenson efter sin 71-rond.

Avsaknaden av vind gjorde det inte lättare, det var nästan tvärt om.

Linksbanan i Turnberry var tufft uppsatt.

– Även fast det är vindstilla så var det svårt att komma nära pinnen. Flaggorna sitter inte direkt mitt på green utan de är nära kanterna, det gör att det blir samma typ av spel som om det hade blåst 20 sekundmeter. Och därmed blev det ändå sex, sju, åttametesputtar och inga kanonbra birdiechanser, menade Stenson.

Peter Hanson – som var en av dem som var mest kritisk till att spelet inte avbröts under fjolårets kaosväder – gick runt på 70 slag och ligger delad 51:a efter vad han kallar ”fantastiska förhållanden”.

Avsaknaden av vind ställde dock till det även för honom.

– Nu har vi tränat i lite vind i några dagar och övat på att jobba upp bollen i vinden. Nu blev det nästan jobbigt att välja slag när det är helt vindstilla.

Det var för bra väder alltså?

– Skriv inte det (ha ha). Alltid är det något att klaga på. Men jag kan säga att jag borde fått två-tre slag bättre med tanke på den form jag är i.

Annons

Peter berättade för TA-sporten inför tävlingen att han arbetat hårt med att få puttningen att fungera.

– Puttningen kändes mycket bättre, så det var positivt, sa han efter första rundan till golf.se.

Missarna kom i det långa spelet, som annars brukar vara så stabilt. Fyra bogeys vägdes upp av fyra birdies och öppningsronden stannade på 70 slag.

– Jag missade en del från tee. Drev inte bollen så bra som jag ville. Det var ett lite tråkigt varv, varken bra eller dåligt.

Fortfarande är han rejält spelsugen.

– Jag skulle kunna gå ut och lira 18 till nu. Och det säger jag efter att ha lirat fem veckor i rad, sa Peter Hanson med ett skratt.

Peter är ändå bäste svensk tillsammans med Richard S Johnson och Fredrik Jacobson. Jacobson låg på fyra slag under par, bara två slag efter ledaren Miguel Angel Jimenez (64 slag), efter 15 spelade hål innan det började gå riktigt fel.

Ett snett utslag hamnade i det höga gräset, sedan i fairwaybunkern, sedan bara några meter längre fram på fairway, sedan i vattenhindret vid green och efter dropp och hyfsat inspel slog han trots allt i en missbar putt för en trippelbogey.

En missad birdieputt och parputt senare slutade ronden på 70 slag.

– Det var två dåliga slag som förstörde det. Men sådan är golfen, sade han.

Martin Falkenby
TT/TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons