Annons

”Pengarna kan användas direkt”

De 50 miljoner kronor som Mellby Gård skjuter in i TFF kan användas så fort medlemmarna godkänt bolagsbildningen. Därmed kan TFF höja nivån på de spelare de söker redan till denna säsong.
Fotboll • Publicerad 29 januari 2019 • Uppdaterad 30 januari 2019
Johan Andersson, vd Mellby Gård.
Johan Andersson, vd Mellby Gård.Foto: Tomas Nyberg

På tisdagen höll TFF en presskonferens efter nyheten om att Mellby Gård kommer att putta in 50 miljoner kronor i klubben, en nyhet Fotbollskanalen avslöjade sent på måndagskvällen.

Pengarna ska satsas in i klubben via ett investeringsbolag.

Annons

– TFF har alltid varit klubben i mitt hjärta. Vi har väl känt att för varje år har vår sponsring alltid varit lite ad hoc-mässigt, något år lite mer, något år lite mindre. Men det här är första gången med det här bolagsupplägget och det här kapitalet som vi nu skjuter till. Det gör att man kan tänka långsiktigt på ett helt annat sätt, säger Johan Andersson.

Mellby Gårds vd har ett stort hjärta i TFF och därför har han tagit över engagemanget efter sin far Rune Andersson som sponsrat TFF sedan 1985, via företaget Mellby Gård. De har sedan dess satsat över 100 miljoner kronor i klubben.

Nu blir det 50 nya miljoner, utöver de cirka sex miljoner kronor som företaget årligen sponsrar klubben med.

– Pengarna ska spenderas väl och det ska göras vettiga förvärv. Med framgångsrika spelarförädlingar blir det också en möjlighet för TFF att bygga upp ett starkt eget kapital som kan gynna hela verksamheten, säger Johan Andersson.

Pengarna ska användas under ett tidsspann över fem till tio år.

– Det kan vara något år då vi känner ett litet behov, något år kanske vi känner ett större behov, det beror på vilka möjligheter som uppstår, så det är svårt att spåna på hur det här kapitalet kommer att användas över tid.

– Men klubben kommer att kontrollera det här bolaget med den röstmajoritet som TFF kommer att ha, poängterar Johan Andersson.

Här saknas innehåll

Kan ni tjäna pengar på det här?

– Det är i allra högsta grad av kärlek vi gör det här. Men skulle man bli framgångsrik på att göra bra spelarförädlingar, att spelare utvecklas och säljs för stora belopp så finns det möjlighet för bolaget att tjäna pengar. Men vi gör det här av kärlek till klubben.

Vad kommer pengarna användas till?

Annons

– Det primära är spelarförvärv och att pengarna ska gå till sign on-bonusar. Så allting som har med förvärv av spelare att göra. Det är också så att det utgår pengar från bolaget till klubben årligen som kan användas till vad de vill.

Ni har inte haft tankar om att även damlaget skulle få ta del av pengarna?

– De här pengar är primärt till herrlaget. Men damlaget och ungdomsverksamheten kommer att påverkas positivt på olika sätt. Det ena är att en summa varje år går till klubben, ett par miljoner och de pengarna kan användas till generella ändamål.

– Det andra är att om vi är framgångsrika kommer TFF att stärka sitt eget kapital och det kommer då alla till gagn. Och för det tredje skapar detta ett intresse för föreningen att folk blir attraherade av TFF som klubb. Det kan bli spin off-effekter, säger Johan Andersson.

Pengarna är tillgängliga direkt om klubbens medlemmar vill det.

– Först är det årsmötet på måndag. Bara dagarna efteråt är vi redo att sätta strukturen på plats. Det kommer att vara igång inom en väldigt snar framtid.

Pengarna kan därmed användas till de förvärv som behöver göras inom kort till kommande säsong.

– Men det här är inte pengar vi ska bränna av på kort tid, då kommer det att gå illa, säger Johan Andersson.

Satsningen kommer nu när det finns ett nytt lukrativt tv-avtal i allsvenskan 2020.

– Tajmingen genomtänkt men också slumpartad. De här tankarna har funnits ett tag. Men självklart är det bra tajming med det nya tv-avtalet, särskilt när vi åkt ner och behöver göra en rejäl satsning.

Annons

Klubbens ledning är nöjd över sponsorns nya engagemang.

– Det här gör att vi kan ta oss tillbaka till elitfotbollen och bli topp tio i allsvenskan och samtidigt bli en förening där vi främjar ungdomsverksamheten. Vi ska använda pengarna klokt. Det handlar inte om kortsiktiga spelarvärvningar utan det är en långsiktig strategi, säger Timothy Walentynowicz, styrelseledamot i TFF.

– Bolaget kommer att ägas av båda parter men Trelleborgs FF kommer att äga frågor om spelarköp och vidareförsäljningar och så vidare, fortsätter Timothy Walentynowicz.

– Med denna satsningen får vi möjlighet att både göra den sportsliga satsningen på herrlaget men också möjlighet att stärka det egna kapitalet och fortsätta göra satsningar på dam- ungdom och vårt projekt en kraft i samhället, och fortsätta utveckla hela föreningen, säger klubbdirektör Mattias Kronvall.

Från vänster, Johan Andersson, Timothy Walentynowicz, Mattias Kronvall.
Från vänster, Johan Andersson, Timothy Walentynowicz, Mattias Kronvall.Foto: Tomas Nyberg
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons