Patrik Redo är tillbaka efter djup formsvacka

Patrik Redo, 23, hade en tung vår och försommar. Han besvärades av en knäskada och fick dessutom spela yttermittfältare, som han inte gillar. Nu är allt annorlunda. Han är frisk, han är ordinarie som forward och mot AIK kom dessutom årets första mål i superettan.
Sport • Publicerad 16 juli 2005

Han ser sig själv som forward men när spelare som Jimmie Augustsson och Alexander Steen inte kunnat vara med har Patrik Redo fått vänja sig vid att även användas som yttermittfältare.

I premiären mot Frölunda var det just kantspringarpositionen som gällde och det blev en bra start " både för Patrik Redo och laget. 3"0 till TFF och Patrik spelade fram Jimmie Augustsson till 1"0 i den 21:a minuten.

Men det var faktiskt i den andra matchen " i 0"0-drabbningen mot Degerfors på bortaplan " som han hittade rätt också spelmässigt. Under den sista halvtimmen flyttades han upp som forward och det var då TFF var som närmast ett ledningsmål.

Efter matchen sa Patrik Redo att det är på topp han vill spela.

– Som forward har jag kortare sträcka till mål och det är man-man jag ska spela. Men TFF:s skadeproblem gjorde att han blev kvar på kanten och när han dessutom hade problem med ett knä dröjde det inte länge innan han var helt ur form, trots att laget gick bra.

I hemmamatchen mot Brommapojkarna den 15 maj (3"0) byttes han ut i paus. Han hade gjort en medioker första halvlek.

– Den halvleken var inte alls bra, säger han.

Men på sätt och vis var det ändå där vändningen kom. Tillsammans med Conny Karlsson kom han fram till att det var bäst att ta ett steg bakåt " för att åter kunna komma framåt

– Vi hade en dialog och vi kom fram till att jag skulle ta det lugnt ett tag och samla kraft, säger Patrik.

Samtidigt gällde det att bli bra i knäet. En undersökning visade att några broskbitar under knäskålen gjorde att vätska samlades i knäet " med nedsatt prestationsförmåga som följd. Det onda knäet har efter den upptäckten tömts på vätska vid några tillfällen och Patrik berättar att han nu är hundraprocentig, och då menar han inte bara fysiskt.

– När jag fått reda på att det inte är något allvarligt behöver jag inte oroa mig. Innan jag visste vad det var gick jag och funderade och var orolig och när man inte har fullt fokus på fotbollen blir det inte bra, säger han.

Efter BP-matchen fick han agera inhoppare i fem raka matcher innan han i hemmamatchen mot Gais den 19 juni (2"2) åter fick starta. Sedan dess har han varit en del av startelvan och framför allt i de senaste matcherna har han lyft sig.

– I tre matcher har han visat bra form. Det lyser lite om honom och det syns att han känner sig trygg, säger Conny Karlsson.

När Stephen Ademolu kom tillbaka efter skada till matchen mot Öster borta (2"3) fick Patrik Redo mer utrymme.

– Jag trivs med Stephen. Med vissa spelare har man lättare och han är en sån. Vi har ganska lika spelstil men det fungerar.

Conny Karlsson har tidigare påpekat att TFF:s forwards haft tendens att dra sig för mycket utåt kanterna. Redo håller med.

– Ja, men jag tycket att det blivit bättre i de senaste matcherna. Jag känner i alla fall själv att jag går mer rakt nu, mer in i boxen. Mot AIK hade jag tre bra chanser och alla gångerna gick jag rakt på mål, och en gång resulterade det i mål.

Nu är det AIK som gäller igen och halvleken Patrik Redo gjorde i träningsmatchen mot Rennes indikerade att formkurvan är fortsatt på väg uppåt.

– Jag tycker att det är inspirerande att spela inför stor publik. Det är ingen som tror att vi ska vinna och då är det kul att knäppa alla på näsan.

På Råsunda kommer han att spela forward, som i de senaste matcherna " och så ska det förbli.

– Bara forward! Om vi har 15 skadade och inga mittfältare kvar kanske jag kan spela på mittfältet...

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.