Patrik Carlsson vann SM-guld

Trelleborg förknippas sedan lång tid tillbaka med skytte och ute i Maglarp frodas hela tiden nya skyttar eller rättare; mästerskaps-skyttar!
Sport • Publicerad 8 april 2005
Patrik Karlsson är nybliven svensk mästare och han är en av dem som inspirerat Emma Nilsson och Sebastian Ekman. Båda är 13 år och tillhör den absoluta Sverigeeliten.
Patrik Karlsson är nybliven svensk mästare och han är en av dem som inspirerat Emma Nilsson och Sebastian Ekman. Båda är 13 år och tillhör den absoluta Sverigeeliten.Foto: 

Patrik Karlsson är nybliven svensk mästare i inomhusvarianten av pistolskytte eller snabbluft-pistol och han tog segern på Öckerö i Göteborgs skärgård.

TA-sporten träffar Patrik ute i Maglarp en helt vanlig vardag, dit han åker från Malmö för att träna.

– Nu kan det dock ibland gå veckor innan jag tränar och annat var det förr då jag tränade flera gånger i veckan. Jag trappade ner efter säsongen 2003 och anledningen är att jag blivit pappa till Teodor.

Patrik förklarar skillnaden mellan snabbpistol, som gäller utomhus och snabbluftpistol inomhus; att inomhusvarianten tillkom från början som en träningsmodell och att man inte har något landslag här:

– Man tävlar utomhus från april till september och jag har tillhört landslaget från och till ända sedan 1993. Ja, egentligen ända sedan 1988 men då i juniorlandslaget.

På Öckerö sköt han på rutin, där en dålig första rond kompenserades av en klart godkänd andra. Även om det alltså till sist räckte ända fram till ett SM-guld fanns ett och annat strul på vägen:

– Ja, jag fick fel på pistolen och problemen bestod till och med finalkvällen. En tävlingspistol kostar runt 11 000 kronor och till detta kommer ett högt slitage med många byten av delar under året. Detta hindrar dock inte många unga att prova på pistolskytte och två som har fastnat för sporten är Emma Nilsson och Sebastian Ekman. Till en början ges möjligheten att få låna pistol av klubben, Sjöormens PK.

Båda är 13 år och Sebastian har skjutit under två år och Emma under ett men redan har duon nått stora framgångar. Sebastian vann nyligen "80-iaden" och Emma vann Riksmästerskapet. Så här berättar Sebastian, när det gäller intresset för skytte:

– Det är min mormor, Kerstin Ekman, som har fått mig att skjuta och hon skjuter själv.

Emma förklarar att hon likadant påverkats av föräldrarna, Kristina och Bertil Nilsson, som också skjuter pistol sedan många år tillbaka.

Sigge Hansson

0410-545 24

sigge.hansson@allehandasyd.se

SKYTTE TRELLEBORG
SKYTTE TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.