Annons

Patricia redo att ge allt på Ullevi

Löpartjejen Patricia Wiedel är minst sagt laddad inför Världsungdomsspelen i friidrott som går av stapeln i Göteborg till helgen. "Jag har aldrig sprungit så bra som jag gör nu".
Sport • Publicerad 28 juni 2007
Klara, färdiga, gå! Patricia Wiedel river av sitt sista träninspass på Östervångsstadion innan hon går i vila inför helgens tävlingar i Göteborg. BILD: Malin Palm
Klara, färdiga, gå! Patricia Wiedel river av sitt sista träninspass på Östervångsstadion innan hon går i vila inför helgens tävlingar i Göteborg. BILD: Malin PalmFoto: 

På fredag bär det av. Då åker Patrricia, tillsammans med de andra friidrottarna i IFK Trelleborg upp till Göteborg, för att deltaga i Världsungdomsspelen, skandinaviens största arenatävling i friidrott som avgörs på Ullevi under lördag-söndag.  18-åriga Patricia är medeldistanslöpare, och tävlar i distanserna 800 och 1500 meter, i åldersgruppen F19. Målsättningen inför helgen har hon klar för sig:

– Jag vill "persa", både på 800 och 1500, säger hon när TA-sporten träffar henne, strax innan hon ska gå ut för att göra sin sista träning innan tävlingen.

Annons

Hennes nuvarande personbästa ligger på 2,17 på 800 meter och 4,54 på 1500 meter.

Favoritdistansen, om Patricia tvingas välja en sådan, är 800 meter, där hon just nu är rankad 9:a i Sverige för sin åldersgrupp.

– Där maxar man hela loppet, och tvingas verkligen ge allt. Man kan inte hålla igen det minsta, för då är det kört. Och det gillar jag.Patricia har hållit på med friidrott sen hon var "jätteliten", och Världsungdomsspelen är inte någon ny upplevelse för henne - hon har deltagit i tävlingen ett flertal gånger, den första när hon var tolv. Och visst ser Patricia fram emot även årets upplaga av evenemanget:

– Det är alltid en härlig stämning på den här tävlingen. Känslan att springa ut på Ullevi är otrolig, säger hon. Träningen under den senaste veckan har gått bra. Patricia har främst jobbat med snabbheten, och sprungit mycket intervaller. Hon tycker själv att hon är i sitt livs form inför spelen i Göteborg:

– Jag har nog aldrig sprungit så bra som jag gör nu faktiskt. Det känns väldigt bra.

Trots detta känner Patricia ingen press på sig att vinna.

– Jag tänker inte alls på placeringen, säger hon med ett avslappnat leende. Till hösten börjar Patricia sista året på Idrottsledarprogrammet i Båstad. Hon flyttade dit som 17-åring, och bor i familjens sommarhus tillsammans med en kompis under terminerna. Att kombinera träning med studier är inget problem:

– Jag tränar på kvällar och helger, det funkar jättebra, tycker Patricia.

I Båstad finns också Patricias kusin, den inte helt okände tennistalangen Tim Göransson. Han går nämligen på tennisgymnasiet i staden. Patricia tycker att det kan vara skönt att ha en släkting i närheten när man som hon bor en bit ifrån hemstaden.

– Jag och Tim brukar åka upp till Båstad tillsammans. Ibland träffas vi och lagar middag. Vi trivs bra ihop. Patricia vet inte säkert om hon kommer att hålla på med friiddrott på professionell nivå i framtiden, men några planer på att sluta finns inte i sikte .

Annons

– Jag vill hålla på så länge jag kan, och så länge jag tycker det är roligt. Jag vill ha gett allt när jag slutar, slår hon fast.

Om det inte blir proffskarriär, kan hon tänka sig ett yrke inom kostrådgivning, eller som idrottsledare. Yrken inte helt orelaterade till friidrott, med andra ord. Regnet formligen öser ner över Östervångsstadion, men Patricia ska ändå ut i busvädret för ett träningspass på de översvämmade löparbanorna. Det dåliga vädret bekommer henne inte.

– Man får göra det bara. Man måste vara envis.

Envisheten är en egenskap som säkert kommer väl till pass på söndag, då Patricia tävlar.

Christian Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons