Påtande Prahl lockas bara av utlandsuppdrag

23 oktober gjorde Tom Prahl sin sista match med TFF. 23 november kan han se tillbaka på sin första månad som pensionär.
Sport • Publicerad 23 november 2011
Foto: Tom Wall
Foto: Tomas Nyberg

En månad har gått sedan Tom Prahls sista match med TFF. Tisdagen tillbringade han bland annat i Vångavallens gymrum och passade även på att köpa en bilbarnstol.

– Nu ska den bara monteras också, men för det krävs väl att man är ingenjör, säger Tom Prahl som månar om barnbarnet Vilmers säkerhet.

Tom Prahl är ingen ingenjör. Han är inte tränare heller. Inte längre.

– Du får fortsätta att betrakta mig som en pensionär.

Kort efter att Tom Prahl aviserade att han brutit kontraktet med TFF kom erbjudanden från andra klubbar.

– Det var några klubbar som hörde av sig och som jag tackade nej till. Men det har inte regnat anbud från utlandet.

Det är det som skulle få dig att hoppa på tränarjobbet igen?

– Jag vet inte vad som hade varit intressant. Vi får se om det kommer något och vad jag känner då. Jag har haft min tid i de lägre divisionerna. Mellan 1971 och 1990 gjorde jag den resan och den vill jag inte uppleva igen.

Är det från lägre divisioner du fått erbjudanden?

– Även från högre sammanhang. Men det är inte lätt att värva mig eftersom jag inte kan ta huset med mig. Det ska vara något alldeles speciellt som skulle kunna locka mig i så fall.

Vad är det som är ”alldeles speciellt”?

– Ett utlandsuppdrag. Att kunna kombinera upplevelsen med ett hyfsat ekonomiskt utfall. Men jag är inte så naiv så att jag tror att det kommer hagla anbud.

Pensionärslivet tar tid att anpassa sig till. Inte minst när man som Tom Prahl varit verksam som elitfotbollstränare, ett högintensivt arbete.

– Jag har fått mycket gjort under den här månaden, men jag kan inte säga att det gått så blixtrande fort. Skillnaden ligger mest i att man har något att hela tiden se fram emot. Det har jag nu också, men med fotbollen är det väldigt konkret.

Tom Prahl berättar att det tog tre månader för honom att varva ner senast han hade ett längre uppehåll från fotbollen.

Då, när han fick sparken från Viking Stavanger 2007, fanns det mycket att upptäcka i omgivningarna. Nu handlar det om vardagsbestyr som trädgårdsarbete eller att montera bilbarnstolar.

– Nu undrar jag vad detta är, det har gått lite upp och ner. Jag får anpassa mig och får odla mina intressen. Om jag efter ett halvår känner att det här inte är min melodi får jag väl hoppa på något, men jag vill inte bröja med något på en gång.

Därför har han satt Svenska fotbollförbundet på vänt.

– Jag har fått en förfrågan från förbundet. Om uppdraget är på mina villkor så kan det vara intressant. För precis som alla andra människor vill jag vara betydelsefull åt andra.

– Det är jag som har bollen. Jag har fått en förfrågan men vi har inte suttit ned och diskuterat arbetsuppgifter. Efter det får jag fundera.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.