Annons

PA:s metodik ska visa vägen för svensk fotboll

Svensk fotbolls teknikutveckling leds från Trelleborg.
I snart sju år har Per-Anders Ingvarsson realiserat och förbättrat sin fotbollsmetodik på Söderslätts fotbollsgymnasium.
Nu ska förbundskaptener och riksinstruktörer utbildas enligt hans idéer.
Sport • Publicerad 10 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. PA har en gedigen grund att stå på. Som spelare blev det förvisso bara några enstaka matcher med IFK Malmö i det som i dag kallas superettan, men som tränare och utbildare duger hans CV mer än väl.

Han har högsta tränarutbildningen som kan fås i landet, Steg 4, och har tränat lag som Sirius, med tv-experten Ola Andersson i laget, Visby Gute och MFF:s U-lag. PA har scoutat för förbundskapten Erik Hamrén och TFF-tränare Tom Prahl innan en, minst sagt envis, hälsporre delvis satte stopp för tränarkarriären. Han är också utbildad idrottslärare på GIH och ansvarar för fotbollsklasserna på Söderslättsgymnasiet.

Annons

PA har alltså att ta av, kan sin fotboll, men har också banbrytande idéer.

– Det började egentligen redan i Sirius när vi tränade avslut. Som gympalärare var jag naturligt intresserad av metodik. När jag spelade basket var den individuella träningen självklar, men inte i fotboll. Så jag funderade på varför.

Varför är det så?

– Inom fotbollen finns det ett så stort utbud av spelare. I träningen riktar vi oss till de mest talangfulla, men det gör också att vi missar massor av talanger.

Något år därefter när PA tränade Visby Gute i superettan började han filma spelarna.

–  Då fick jag det självklara på pränt. Spelaren som hade bäst skott hade också bäst teknik.

PA tar fram sin lap-top och sätter i en cd-skiva. Teknik är inte ett alldeles enkelt begrepp. Det handlar om motorik, om balans. Det handlar om stödjefotens placeringar vid tillslaget av bollen och armarnas rörelser.

–  Mest jobbar jag nu med tillslaget. Hur ska vi få bättre hastighet, bättre teknik och bättre precision, men metodiken är tillämpbar på alla tekniska moment. Eftersom vi på fotbollsgymnasiet inte har pressen att ta tre poäng varje dag så hinner vi med och tar tid åt detta.

Han ger flera exempel på felaktigheter som blivit vedertagna sanningar.

–  Alla spelare har hört att man ska luta sig över bollen när man ska skjuta. Det är helt fel. Fotbollen lyder under samma fysiska lagar som till exempel golfen. Slappna av i skottögonblicket och låt benet pendla igenom. Är pendlingen för kort blir det sämre kraft. Och är inte stödjefoten i höjd med bollen så kan det bli som i golfen – en ”slice”.

Annons

Har du något mer konkret?

–  Ta landslagsbacken Daniel Majstorovic uppspel. Han har väldigt kort pendling med foten vilket ger låg hastighet. Motståndarna får så mycket lättare att läsa spelet. Jämför också Sebastian Larsson inlägg med Christian Wilhemssons. Chippens har lägre fart för att tekniken är sämre.

PA tar fram en annan av sina filmer, en cd med Oscar Lewicki, J- landslagsspelare och proffs i Bayern München, och Marco Mitrovic, som spelar i Chelsea U18-lag.

–  Jag har testat och filmat till exempel TFF, LDB FC Malmö och P17-landslagen. Och det man ser är att spelarna är ungefär bra och dåliga på samma grejor. Det finns stora teknikbrister även hos Sveriges mest talangfulla spelare och det försprånget tycker jag inte vi ska ge övriga fotbolls-Europa längre, säger PA bestämt.

Det sistnämnda har nu Svenska Fotbollförbundet tagit fasta på. Tillsammans med Claes Eriksson, spelarutbildningsansvarig på förbundet och tidigare tränare för Brommapojkarna, är teknikprojektet igång.

–  Just nu håller vi på att filma ett facit. Så ser den optimala nicken ut, så ser den optimala passningen ut och så vidare. Senare i år ska vi filma spelarna i P17-landslaget under flera läger då de utför åtta olika moment, berättar PA.

Därefter blir det redigering.

–  Vi lägger facit på ena bildhalvan och spelarens utförande på andra halvan. Vi förser bilderna med kommentarer och sedan kan spelarna själva logga in på en hemsida och se vad som kan förbättras och hur.

Men det blir mer än så.

–  Våra förbundskaptener och riksinstruktörer ska också få utbildningen.

Annons

Frågan är egentligen vilken nytta spelarna kan ha av basal teknikträning när tempot blir allt mer rasande. Det är ju inte riktigt som i golf där spelarna kan ta den tid de behöver.

–  Det är sant, men med teknikövning kommer vi nära det optimala även när en spelare är trött. I dag är det nästan så att spelarna inte ens vet vilken klubba de väljer, för att fortsätta med golftermologin.

Den 50-årige trebarnspappan var inne och hjälpte TFF med teknikträning när han var pappaledig. Bland annat instruerade han Mattias Thylander i frisparkandets ädla konst med känt resultat.

Tylle hängde in en mot Brommapojkarna, något av årets mål 2007.

–  Tylle är ett bra exempel på att det inte är för sent att lära ut motorik och balans bara man är intresserad. Flera spelare i landslagen har kommit fram och tackat efter jag visat dem filmerna och gett dem instruktioner.

Men har TFF någon glädje av dina kunskaper nu?

–  Jag har fått möjligheter att prova mina idéer på några av spelarna. Sedan har vi ju en del spelare som går på fotbollsgymnasiet. Där jobbar vi med individuell teknikträning. Där hinner vi jobba med de svaga bitarna.

–  På sex timmar under tre veckor kan vi träna upp så att en spelares stödjeben blir helt dugligt. Vi sysslar med koordination, motorik och positiva bilder, så kallad autogen träning. Varje dag får jag se spelare göra enorma framsteg, oavsett vilken nivå man spelar på, och det gläder mig oerhört.

Och det som borde glädja TFF alldeles extra är att PA numera är tränare för P03:orna (7-åringarna). Undrar just vilka tekniska vidunder som kommer fram ur den kullen.

Martin Strandberg
Toas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons