Annons

Pånyttfödd basketklubb bojkottar ungdomsserier

Trelleborg Basket satsar på förnyelse. Man gör det bland annat genom att inte anmäla några ungdomslag till distriktsförbundets seriespel. "Jag sågar Skånebasket vid knäna, de har det sämsta seriesystem som finns, säger Trelleborgs Mister Basket, Thomas Nilsson.
Sport • Publicerad 28 juli 2005

Ny ordförande och ny klubblogotype. Inga ungdomslag i seriespel. Med radikala förändringar gör Trelleborg Basket avstamp inför framtiden.

" Vi behöver få harmoni och ordning i föreningen. Det som hände förra säsongen vill vi inte vara med om igen, säger nye ordföranden Sven-Åke Ekstrand.

Annons

Ekstrand har nyligen tagit över som ordförande efter Thomas Nilsson som nu ska ägna huvuddelen av sina resurser åt att träna ungdomar. Förra säsongen kantades av negativ publicitet för Trelleborg Basket.

I höstas blev en domare misshandlad av en spelare i klubben.

Under Basketfestivalen i maj var en annan spelare med i ett uppmärksammat bråk med en motspelare.

Sådant ska inte få hända igen.

" Vi ska satsa mycket på att utbilda våra coacher för att skapa mer harmoniska lag, säger Sven-Åke Ekstrand.

Dessutom blir det alltså inget seriespel för klubbens ungdomar.

" Vi vill visa att vi vill börja om på nytt, men det är också en protest mot Skånebasket, säger Sven-Åke Ekstrand som medger att beslutet väckte vissa reaktioner inom klubben.

" Visst, det fanns de som inte gillade det.

Sedan klubben bildades har man alltid haft ungdomslag i seriespel.

Förra säsongen hade man sex stycken. Till hösten blir det inga alls.

Annons

Är ni inte rädd att tappa ungdomar genom att inte erbjuda dem att spela i serien?

" Den risken finns. Det blir en utmaning för oss att motivera våra spelare och att hitta matcher till dem. Vi har planer på att starta egna turneringar och konkurrera med Skånebasket, säger Thomas Nilsson.

Det seriesystem som Trelleborg Basket vänder sig emot infördes inför den gångna säsongen.

Seriesystemet saknar åldersgränser. Fyra lag möter varandra där vinnaren flyttas upp och förloraren åker ur. Därefter lottas serierna om och börjar om på nytt.

" Det blir kort varsel och för en liten förening som vi är det jättesvårt att få ihop det om vi inte får reda på hur och var vi ska spela. En gång hade vi sex hemmamatcher samma dag, berättar Thomas Nilsson. Ungdomsserierna avgörs även med flera matcher för samma lag under samma eftermiddag. Ibland blir det 45 minuters vila mellan matcherna.

" Det är vansinnigt. Basket är en intensiv sport. Fyra ungdomar har dött på banan. Skånebasket "nonchar" detta, säger Thomas Nilsson.

Kent Persson på Skånebasket menar att det int3e ska behöva vara någon fara

" Vi har talat med läkare på Bosön. Om man inte är förkyld och är frisk i övrigt ska det inte vara någon fara, säger han.

Kent Persson beklagar att Trelleborg inte har anmält några ungdomslag.

" Jag blev jätteledsen när jag såg att de inte hade anmält några lag. Trelleborg behövs i skånsk basket, säger han. Trelleborg Basket hade planer på att till och med strunta i att ha ett seniorlag.

Annons

Så blir det nu inte.

I söndags anmälde Sven-Åke Ekstrand ett representationslag till division tre för herrar.

Kent Persson hoppas att klubben sedermera följer upp med att anmäla även ungdomslag.

" Det går bra att anmäla sig mitt under säsongens gång, påpekar han.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons