Palmstaden har 800 000 kronor i skulder

Palmstaden cirka 800 000 kronor i skulder och riskerar att gå i konkurs. Den avhoppande ordföranden Lessly Sommer var den som skötte ekonomin och styrelsen fick först för ett par veckor sedan reda på hur det låg till.
Sport • Publicerad 25 oktober 2012
Foto: 
Foto: Tomas Nyberg

TA berättade igår att Lessly Sommer, ordförande i Palmstaden sedan tre år tillbaka, har hoppat av sitt uppdrag. Den enda förklaring som gavs i tisdags var att ekonomi låg bakom avhoppet. Igår kväll lades korten på bordet när styrelsen träffade seniorspelare och ledare i föreningen i föreningarnas hus och berättade vad som hänt.

Klubben har cirka 800 000 kronor i skulder, något som inte styrelsen känt till förrän för ett par veckor sedan.

– Lessly (Sommer) är den som haft ansvaret för klubbens ekonomi och han har informerat oss i styrelsen. Nu vet vi att all information inte kommit på vårt bord, säger Ulf Hansson, ledamot i styrelsen.

– Känslan av att skulderna har varit stora har vuxit fram. Men det var först i förra veckan som det blev tydligt att det var cirka 800 000 kronor som vi hade skulder på. Gardinen gick ner lite då, fortsätter Ulf Hansson.

Nu har styrelsen ett hårt jobb framför sig. Likviditetsproblemen måste lösas snabbt för att rädda klubben.

– När vi såg att det fanns massa fordringar på vårt bord ringde klockorna. Styrelsen har fattat beslut på grunder som inte är sanna, säger Ulf Hansson.

Riskerar klubben att gå i konkurs?

– Visst är det så. Men vi har stora förhoppningar på att vi ska kunna lösa detta. Den här klubben har funnits sedan 1986 och det finns mycket Palmstadenblod i Trelleborg, säger Ulf Hansson.

Kan ni få in extra intäkter den närmaste tiden?

– Vi har ett stort lager av innebandyprodukter som vi kanske ska sälja. Vi hoppas dra fler folk till matcherna och på så sätt göra något. Sedan hoppas vi att många ska ställa upp ideellt, säger Hansson.

Klubben har tre anställda. En heltidsanställd marknadsansvarig, en kanslist som är anställd på 40 procent, och en klubbdirektör som är halvtidsanställd.

– Vår klubbdirektör (Fredrik Sjöstedt, även spelare i A-laget) jobbar halvtid men har inte ersättning för halvtid, han läser sportmanagement och gör mycket för att lära sig också, berättar Ulf Hansson.

Några spelare har ersättning men det är småsummor enligt Hansson.

– Vår prognos säger att vi bör kunna få ner skulden till cirka 400 000 kronor vid årsskiftet då vi har inkomster på höstkanten plus att vi kan få ner kostnaderna. Bland annat går vår marknadsansvarige (Christian Persson) på föräldraledighet nu, berättar Ulf Hansson.

Klubben har skatteskulder på cirka 30 000 kronor och är skyldig Trelleborgs kommun cirka 10 000 kronor.

– Fem till sex företag utgör halva skulden. Vår sportleverantör har vi en stor skuld till, berättar Ulf Hansson.

Nu ska styrelsen först skaffa sig en tydligare bild över läget och gå igenom alla siffror i detalj. Sedan ska de ta kontakt med alla som klubben har skulder till. Därefter görs en prioriteringslista.

Styrelsen har ställt sina platser till förfogande.

– Vi gör det även om vi är lite tagna på sängen. Vi hoppas kunna utlösa ett extra årsmöte så fort det är möjligt. Under tiden ska vi göra allt för att lösa det här, förklarar Ulf Hansson.

– Vi känner oss lite lurade men vi vill inte måla ut Lessly till en bov. Lessly brinner för vår förening och har utvecklat klubben. Han har dragit igång många nya projekt och gjort nya investeringar. Lessly har haft vårt förtroende, säger Ulf Hansson.

Klubben har starta många projekt de senaste åren, så som sommarbandyfestivalen och Palmkollot.

Har dessa projekt inneburit stora kostnader?

– Vi vet inte om vi ska vara ärliga för det finns inga bra projektredovisningar, säger Ulf Hanson.

De spelare och ledare i klubben som var på mötet i går kväll var alla förvånade över klubbens stora skulder.

– Det verkar som att många vill hjälpa till att ställa upp även om det var förvånade och besvikna människor här, berättar sekreteraren Mikael Josephson efter mötet.

– Vi ska lösa detta, det var budskapet på vårt möte, säger Ulf Hansson.

Han och de andra i styrelsen har ett digert jobb framför sig.

– Nu ska vi se över allt. Vi ska samla kraft och vi hoppas att alla vill dra sitt strå till stacken. Men visst, vi borde ha dragit i handbromsen tidigare, säger Ulf Hansson.

TA har sökt på Lessly Sommer för en kommentar.

Madeleine Gripsten
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.