Annons

På öppet spår till Mora

Varje år finns en och annan Vasaloppsåkare från våra breddgrader och i år finns bland annat en kvintett som representerar OK Kontinent. Martina Antonsson och Karin Larsson är två som väljer det öppna spåret från Sälen till Mora.
Sport • Publicerad 19 februari 2009
Karin Larsson och Martina Antonsson är två trelleborgare som tänker åka Vasaloppet i år. De väljer öppet spår och står på startlinjen i Sälen på söndag. Bild: Claes Nyberg
Karin Larsson och Martina Antonsson är två trelleborgare som tänker åka Vasaloppet i år. De väljer öppet spår och står på startlinjen i Sälen på söndag. Bild: Claes NybergFoto: 

- Jag är väl uppvuxen med skidor efter att ha vuxit upp i Eskilstuna, inleder Karin.

Karin flyttade till Trelleborg 1994 och får numera nöja sig med rullskidor som träningsdon.

Annons

- Det är faktiskt jättekul och inför Vasaloppet har jag nog hunnit med ett 30-tal mil. Jag tycker det är förvånansvärt likt vanlig skidåkning, menar hon.

Martina Antonsson är en annan tjej som åker för OK Kontinent men de båda känner inte varandra sedan tidigare.

- Jag kommer från Skepplanda några mil norr om Göteborg och kom hit till Trelleborg för 16 år sedan. Jag är ingen van skidåkare men har sprungit en hel del lopp - som till exempel Trelleborgsloppet. Martina ligger tyvärr efter rejält med skidträningen och anledningen är en efterhängsen halsinfektion.

- Det är ett virus som satt sig i halsen och jag får verkligen hoppas det släpper i veckan, annars kan jag nog inte ställa upp, menar hon vidare.

Inför starten på söndag åker båda med sina familjer till fjälls för att förbereda sig.

- Det blir en kombination - semester med familjen och finslipning, menar de båda.

Karin och hennes familj åker till Kläppen, medan Martina med sin familj åker till Hundfjället. Oavsett hur veckan blir har de båda målsättningen klar.

- Jag hoppas på en tid kring elva timmar, menar Martina och Karin är en uns mer optimistisk:

- Mellan tio och elva timmar hoppas jag på.

De båda väljer alltså det öppna spåret på söndag och då får de bland annat Kerstin Olsson, Per Olsson och Bo Hansson med sig från OK Kontinent.

Annons

Mest rutinerad i gänget är Per som gör sin femtonde start. Snäppet efter kommer Bo - som nu startar för trettonde gången.

- Vi har båda två starter i det riktiga Vasaloppet och när det gäller öppet spår har Per två mer än mig, informerar Bo. Bo Hansson måste tillhöra "Trelleborgseliten" i Vasaloppsspåret eller vad sägs om rekordtiden 6.44?

- Jag kommer väldigt väl förberedd i år och har väl cirka 50 mil bakom mig. Både på rullskidor och på snö, där jag varit både i Värmland och i Halland och tränat.

Som rutinerad vet Bo Hansson också vilka drömförutsättningar som skulle passa bäst på söndag:

- Fyra-fem minus vid starten, klart och fint väder och vindstilla!

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons