Annons

Ovisst in i det sista " även för tränarna

Ny serie, nytt lag och nya tränare. Det har som bekant hänt en del på sju, åtta månader i TFF. Inte konstigt om laget känns svårbedömt inför premiären på söndag. Och tränarna Conny Karlsson och Benny Mårtensson är lika nyfikna som alla andra.
Sport • Publicerad 16 april 2005
Conny Karlsson.
Conny Karlsson.Foto: 
Benny Mårtensson hade Conny Karlsson som tränare i Landskrona i början av 90-talet. Drygt ett decennium senare är de tillsammans tränare för Det Nya TFF. Bild: Tomas Nyberg
Benny Mårtensson hade Conny Karlsson som tränare i Landskrona i början av 90-talet. Drygt ett decennium senare är de tillsammans tränare för Det Nya TFF. Bild: Tomas NybergFoto: 
Foto: 
Förre målspottaren Benny Mårtensson försöker snurra upp den gamle storbacken Conny Karlsson. TFF-tränarna känner ingen oro inför söndagens premiär hemma mot Frölunda, däremot en stor ovisshet. Bild: Claes Nyberg
Förre målspottaren Benny Mårtensson försöker snurra upp den gamle storbacken Conny Karlsson. TFF-tränarna känner ingen oro inför söndagens premiär hemma mot Frölunda, däremot en stor ovisshet. Bild: Claes NybergFoto: 

För en utomstående kan de tyckas lite olika, eller i alla fall ha olika fotbollsmässig grund att stå på, huvudtränaren Conny Karlsson med ett förflutet som stabil back, bland annat i det IFK Göteborg som härjade i Europa på 80-talet, och assisterande tränaren Benny Mårtensson med ett förflutet som notorisk målspottare, inte minst i Trelleborgs FF.

Men när det kommer till hur fotboll ska spelas är uppfattningen ändå densamma.

Annons

– Jag har haft Conny som tränare i två år (Landskrona Bois, 1991, -92) och han har väl förädlat en del sedan dess men visst delar vi synen på hur vi ska spela, säger Benny Mårtensson.

Hur är arbetsfördelningen er två emellan?

– Som sig bör. Conny är förstetränare och jag assisterande. Det är Conny som lägger upp det träningsmässiga. Vi diskuterar naturligtvis men det är Conny som har huvudansvaret.

Benny släpper faktiskt en liten bomb när det gäller tiden i Bois:

– Vad jag kan minnas spelade vi med trebackslinje ett tag, säger han.

Det kanske inte låter så dramatiskt men om man som Conny fått en stor del av sin skolning under Sven-Göran Eriksson i IFK Göteborg är trebackslinje inget som ingått i grundutbildningen, om man säger så.

Men i TFF är det fyrbackslinje som gäller " och det verkar inte vara vilken fyrbackslinje som helst. Är det någon lagdel som tycks ha gått framåt ordentligt sedan i höstas så är det just försvaret. I träningsmatcherna har det sett stabilt ut och inte minst TFF-spelarna själva har uttryckt beundran inför det egna lagets försvarsspel.

– Vi har ju jobbat mycket med försvarsspelet och det man tränar mycket på det blir man i regel bra på. Dessutom har vi i backlinjen spelare som Ivo (Skiljo), Tommie (Persson), Dennis (Melander) och Mattias (Kronvall) som är vana vid och ska klara att spela på den här nivån, säger Conny Karlsson.

Benny Mårtensson har som trelleborgare följt laget länge och när det gäller just det organisatoriska gillar han vad han ser i år.

– Vi har ett lag som jobbar som en enhet. Nu ska man väl egentligen inte jämföra med fjoråret men om man jämför med det jag såg från läktaren då så är det en väldig skillnad, nu har vi folk med väldigt mycket spring i benen som jobbar tillsammans, säger Benny. Conny:

Annons

– Kan man få laget att fungera som en enhet i försvarsspelet kan det bära långt. Sedan får man jobba därifrån för att spela ett ännu bättre anfallsspel.

När det gäller just anfallsspelet har TFF fått anpassa sig efter de spelartyper klubben förfogar över " förstås " men samtidigt är spelartyperna valda med omsorg.

– Vi tyckte väl förra året att vi hade lite för många tungfotade spelare, spelare som saknade kvicka fötter och det avslöjades att vi inte hängde med helt enkelt. Det hade vi i tankarna när vi funderade på vilka spelartyper vi ville ha in.

Snabbare och mer tekniska spelare alltså och eftersom TFF:s offensiva spelare är relativt korta överlag lär det inte komma att slås speciellt många långa och höga bollar från backlinjen.

– Jens (Sloth) är väl ganska välväxt men annars har vi inga jättar på mittfältet och framåt och det i sin tur skapar idéer om att vi inte bara ska lyfta upp bollen. Vi kan spela långa bollar men då får vi göra det på ett annat sätt än när man spelar upp på en target player, säger Conny. Att döma av träningsmatcherna är Stephen Ademolu och Patrik Redo förstavalen på topp och ingen av dem kan sägas vara en pålitlig målskytt. Men hos Conny och Benny finns ingen oro på den punkten.

– Många halvlekar har vi spelat riktigt bra anfallsspel, säger Benny och han får medhåll av Conny som påpekar att laget gjort mycket mål på försäsongen.

– Jag är inte orolig, inte det minsta. Jag tycker inte att vi har spelat dåligt anfallsspel.

Conny och Benny ger över huvud taget inte uttryck för någon oro inför den kommande säsongen, däremot för en stor ovisshet. Trots att de har mycket att jämföra med vågar de inte sia om hur långt laget kommer att räcka.

– Ingen har en susning om hur det här kommer att se ut när det ska spelas om poäng, det vet inte vi och det vet inga andra tränare heller. Men det är väl kanske därför vi håller på, visste vi det vore det inte alls lika intressant, säger Conny som däremot vet följande:

– Från förra årets lagfoto har det försvunnit 15 spelare, många nya har kommit in och vi har gjort en oerhört positiv försäsong.

Annons

Conny tror att Örebro, AIK och Norrköping kommer att hålla till i toppen av serien. Sedan är det svårare, menar han.

– Det är en lång serie och om man får en period med stolpe in är man fort uppe bland de fem främsta. Får man däremot en period med stolpe ut går det lika fort åt andra hållet.

Jonas Gustafsson

Fotboll Trelleborg Höllvikens Gif har kommit överens med TFF-försvararna Tobias Hansson, 18, och André Hansson, 19, om en övergång.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons