Annons

”Otroligt stolt över startfältet”

Att de svenska landslagen i hoppning och dressyr OS-genrepar i Falsterbo är rena bingon för arrangörerna. – Jag är otroligt stolt över startfältet. Nu kan vi bjuda publiken på sport i världsklass, säger Jan-Olof ”Jana” Wannius, show director för Falsterbo Horse Show
Sport • Publicerad 28 juni 2012
Minna Telde fick den sista platsen i det svenska dressyrlaget. Alla svenska OS-ryttare tävlar i Falsterbo Horse Show som inleds om en dryg vecka.
Minna Telde fick den sista platsen i det svenska dressyrlaget. Alla svenska OS-ryttare tävlar i Falsterbo Horse Show som inleds om en dryg vecka.Foto: 

Allt är som vanligt inför Falsterbo Horse show. Evenemanget är större än någonsin, det finns en hel del nyheter och det finns en show director som kort ska presentera programmet för att sedan prata oavbrutet i en halvtimme.

– Som ni vet är Falsterbo lika mycket horse som show, det är lika mycket tradition som förnyelse, säger Jana och berättar om den mötesplats evenemanget blivit och att invigningen, med nationalsången minsann, blir något alldeles extra i år.

Annons

Jana Wannius passar på att nämna gymkhana, vallhundar, alpackor och att tre olika marknadsundersökningar visar att över 95 procent är nöjda eller mycket nöjda med besöket på området.

Men Jana är också sportsligt ansvarig och han är väldigt nöjd med det som komma skall.

– Vi har femstjärniga tävlingar i hoppning och dressyr, det är den högsta statusen man kan få av det internationella förbundet. Vi har 6,1 miljoner kronor i prispengar och det är betydligt mer än tennisen i Båstad. Vi betalar aldrig appereance money, ändå har vi tävlingar av högsta klass, berättar Jana.

Extra glädjande för publiken i år är att det tänkta, men ännu ej uttagna, OS-laget ställer upp i nationshoppningen.

Och i dressyr tävlar Patrik Kittel med sin OS-häst Scandic.

– Han har väl en liten chans på medalj även individuellt, säger Jana, som också har stora förhoppningar på hopplandslaget i OS.

Den som troligen blir uttagen som femteryttare i hoppning är Jens Fredricson. Den sista OS-platsen lär pikant nog stå mellan honom och svägerskan Lisen Bratt Fredricson.

– Falsterbo är den roligaste tävlingen i världen. Publiken är kunnig och entusiastisk och applåderar inte enbart svenskar, utan även bra prestationer, säger Jens Fredricson.

Han är väldigt optimistiskt över de svenska chanserna i Falsterbo.

– Jag tror vi vinner nationshoppning, allt känns riktigt bra.

Annons

Jens Fredricson avslöjar också att den störste svenske stjärnan Rolf-Göran Bengtsson inte behöver välja OS-häst förrän väldigt sent.

Valet står mellan Casall La Silla och Ninja La Silla och vem som ska hoppa i London är ännu ej bestämt.

– Våra hästar ska stå uppstallade hos Kyra Kyrklund i England fram till start. Det gör att han kan vänta med att välja häst in i det sista.

Madeleine Gripsten
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons