Östling kämpar i det tysta

I kväll tar Stavsten emot OV Helsingborg i allsvenskan. Jimmy Östling ser matcherna från läktaren numera. Ännu en skadefylld säsong är snart tillända, men Östling har inte gett upp. "Det är lite för tidigt att bli idrottsinvalid", säger 22-åringen.
Sport • Publicerad 18 februari 2009
När Stavsten finslipar inför mötet med OV Helsingborg tränar Jimmy Östling i gymmet. Tankarna på mer handbollsspel den säsongen har han gett upp på grund av en skadad vänsterfot. BILD: Claes Nyberg
När Stavsten finslipar inför mötet med OV Helsingborg tränar Jimmy Östling i gymmet. Tankarna på mer handbollsspel den säsongen har han gett upp på grund av en skadad vänsterfot. BILD: Claes NybergFoto: 

Medan lagkamraterna tränar handboll i Södan tillbringar Jimmy Östling sina träningstimmar i gymmet för att bygga upp sin skadade vänsterfot.

Något mer spel den här säsongen blir det inte.

Förra säsongen gjorde han endast ett fåtal matcher på grund av en benhinne-inflammation. Året dessförinnan fick han ytterst begränsat med speltid i IFK Malmö.

– Det har varit tre långa år, sammanfattar han. Årets säsong har förstörts av ett sargat ben i foten.

– Metatarsalbenet, ett ben som leder till lilltån. Många fotbollsspelare har tydligen problem med det, berättar Jimmy Östling.

Fotskadan föregicks av en benhinneinflammation som Östling drabbades av i samband med att han kom tillbaka till Stavsten inför förra säsongen.

– Jag haltade hela tiden, men spelade ändå. Det skulle jag förstås inte gjort. När det släppte fick jag problem med foten i stället, berättar han.

Fram till för några veckor sedan tränade han handboll. Säsongen har också innehållit några matcher med B-laget.

Men när han inte blev kvitt smärtan valde han att lägga ner handbollsträningen.

– Nu får foten läka helt. Att bli helt frisk är det som gäller nu.

Hur ser du på din handbollsframtid?

– Mitt kontrakt går ut och om Stavsten vill ha mig kvar eller inte vet jag inte.

Vänstersexan Jimmy Östling var en lovande Stavstensprodukt som var på väg mot de högsta divisionerna. Nu kan det bli så att han helt slutar med handbollen, men helst vill han fortsätta.

– Jag har ju hållit på med detta sedan jag var åtta, nio år. Får jag inget kontrakt med Stavsten hoppas jag att jag kan spela med B-laget i alla fall.

Vad tycker du om Stavstens insats i allsvenskan i år?

– Bra. Vi sa själva att vi skulle bli bland de åtta bästa och det är ju där vi ligger nu. Vi tränar ju bara två till tre gånger i veckan, med tanke på det är det klart godkänt.

Vad saknar du mest med handbollen?

– Gemenskapen, snacket och den speciella stämningen som är i matchsituationer.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.