Annons

Österrike hoppas på ett nytt Córdoba

Regerande mästarna Grekland är borta. Snart följer Italien eller Frankrike efter. Eller båda. Och i kväll kan mäktiga Tyskland försvinna. "Vi har en unik möjlighet att slå dem i ett mästerskap", säger Österrikes lagkapten Andreas Ivanschitz.
Sport • Publicerad 16 juni 2008
Under sina vingar Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger samlar sina spelare inför kvällens avgörande match m,ot Tyskland. På söndagen sa han: "Om någon sagt för ett år sedan att vi skulle få den här möjligheten, då hade jag varit tacksam".Bild: AP
Under sina vingar Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger samlar sina spelare inför kvällens avgörande match m,ot Tyskland. På söndagen sa han: "Om någon sagt för ett år sedan att vi skulle få den här möjligheten, då hade jag varit tacksam".Bild: APFoto: 

Österrikiska tidningen Der Standard har i helgens nummer en illustration där en liten rödvit fotbollsspelare ställs mot en gigantisk tysk motståndare, som på grund av sin storlek inte ens får plats i bildrutan. Bollen ligger i en slunga som fästs vid den lille österrikarens fot.

"David gegen Goliath" står att läsa – det är vad kvällens match i Wien handlar om.

Annons

Bakom bilden ligger inte bara att det är ett lag som knappt rankas bland de hundra bästa och världsfemman som möts.

Det handlar om en hemmanation som inte ens de egna trodde på inför EM. Ett skrattlag mot ett Tyskland som vid senaste besöket besegrade Österrike på just Ernst Happel-stadion med klara 3–0 och det så sent som i februari.

– Vi har respekt för Österrike för vi har sett hur de har kämpat, sett hur de har skapat chanser i den här turneringen, sa tyske förbundskaptenen Joachim Löw på söndagskvällens presskonferens. Tyskland är illa ute i grupp B efter förlusten mot gruppens etta Kroatien. Poäng är därför ett måste för att lämna Österrike och Polen bakom sig och ta kvartsfinalplatsen där Portugal väntar.

Men Österrike har fällt Tyskland förr, något som är oförglömligt här i Wien och som pratats om ända sedan veteranen Ivica Vastic, 38, straffsköt in 1–1 på övertid mot Polen i torsdags.

Vastic har fått österrikarna att drömma om den seger som krävs för att ta sig förbi Tyskland. Och österrikarna drömmer, de drömmer om ett nytt Córdoba.

Det var i Argentinas näst största stad som Hans Krankl sänkte Tyskland 1978 med sitt 3–2-mål med två minuter kvar. Bittert öde för tyskarna som vid en fullt möjlig storseger hade tagit sig till final. Grannlandet, lilleputten i söder, hade endast äran att spela för.

– Tillräckligt mycket har sagts om Córdoba, sa förbundskapten Josef Hickersberger som själv var med i laget 1978 i det som är Österrikes enda seger över Tyskland i ett mästerskap. En avslappnad Hickersberger pratar i stället om möjligheten att faktiskt besegra storebror.

– Vi är inte rädda för Tyskland, så bra är de inte just nu. Spelar de så bra som i VM 2006 så får vi kapitulera, men de har skador, spelare som är ur form och så har vi hemmaplan.

Är matchen i morgon din största match som tränare?

– Ja det är den och vinner vi så blir det den största matchen någonsin.

Annons

Till och med större än Córdoba, det ingen österrikare trodde var möjligt.

Tyskarna gör allt för att fäkta undan alla spöken.

Oliver Bierhoff, lagledare för det tyska landslaget, säger att han inte minns Córdoba.

– Man ska inte leva i det förgångna.

Joachim Löw är inne på samma tankegångar:

– Córdoba är inget för oss att diskutera. Många av spelarna var inte ens födda då. Det är tydligt att Joachim Löw är irriterad över att media söker samband med en tid som flytt. Han vill prata om kvällens match och vad alla har att förvänta sig.

– Hemma har vi miljoner fans som hoppas att vi ska segra och vi kommer att segra, för våra fans och för vår nation, deklarerade Joachim Löw högtidligt.

– Tyskarna skiter i brallan, har Österrikes forwardstalang Martin Harnik å sin sida sammanfattat situationen.

För de tyska spelarna handlar det om att övervinna pressen; att inte komma hem som clownerna som åkt ut mot EM:s skrattlag.

För de österrikiska spelarna handlar det om att de har möjlighet att skriva historia. Ett nytt Córdoba, fast hemma i Wien.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons