Annons

Österrike fick i alla fall drömma

Drömmar kan vara så vackra. Därför gör det också så ont när någon krossar dem. Tyskland krossade Österrikes dröm att nå kvartsfinalplats i sitt hemma-EM. Och det värsta är nog att de rödvita spelarna kommer ha mardrömmar om matchen på Ernst Happel-stadion.
Sport • Publicerad 17 juni 2008
Foto: 

Ingen match i detta mästerskap har varit så het som gårdagens grannmöte. Tabloiderna har gödslat med ordlekar i nedlåtande ton och tyske lagkaptenen Michael Ballack syntes stå med brallorna nere i en avis: "Nu spelar vi brallorna av tyskarna".

Hemmaidolerna skulle vid seger bli oförglömliga nationalhjältar. Det som fick folket att tro var att det hänt förut, 1978 i argentinska staden Córdoba, det som är Österrikes enda seger över grannen från norr i mästerskapssammanhang.

Annons

När solen sänkte sig över Wiens kvällshimmel hade Tyskland ett uppdrag: att krossa hemmanationens kvartsfinaldröm och att låta österrikarna drömma vidare om ett nytt Córdoba.

Och helst göra det så fort som möjligt.

När spanske domaren Manuel Mejuto González blåste till halvtidsvila stod hemmapubliken och hoppade för att hylla sitt lag. Läktarhavet hade dessförinnan jublat vid varje passning som gick hem på offensiv planhalva, jublat vid varje tackling, varje undanrensning.

Tyskland hade bollinnehavet, men hemmaspelarna hade tron.

Spelet stenhårt och tabloidernas hårda toner såg ut att föras vidare till spelarnas och tränarnas läppar.

Österrikes spelare är inga stora spelare, men de är spelare med stora hjärtan.

Hade 21-årige Erwin Hoffer haft en gnutta mer fotboll i sig så hade laget också haft ledningen i paus. En enkel nedtagning misslyckades och efter paus ett friläge där han tvekade alldeles för länge.

Josef Hickersberger pekade på en sak som skulle komma att bestämma utgången:

- Vi måste utnyttja de chanser som kommer att dyka upp.

Därför kommer hemmaspelarna drömmar om ett nytt Córdoba övergå i mardrömmar. Tyskland var nämligen klart möjligt att besegra denna kväll, även om segern var rättvis.

Annons

Tyskland avgjorde på en vackert slagen frispark i målvaktens hörn och att det just var Ballack var typiskt. Han hade inte bara kläderna kvar under hela matchen, han hade också laddat bössan.

Tyskland blir livsfarligt trots tillkortakommanden; försvaret är bräckligt med en matchotränad Metzelder och en alltid labil Lehmann i målet.

Polskfödde potente Podolski är Tysklands enda anfallsvapen i den här turneringen. Men mycket talar för att Tyskland ånyo krånglar sig vidare till semifinal eller till och med final. Nu är ju även Ballack igång.

Portugal lär inte vara glada över utvecklingen i går.

Österrike får vänta på ett nytt Córdoba. Fast man har ändå ett Córdoba att minnas, det är inte alla som har.

Österrike fick också drömma, det är inte alla som får den möjligheten. Och även om den krossades, så var det en vacker dröm.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons