Annons

Oskar Magnusson draftades av Washington Capitals

Oskar Magnusson från Gislöv blev en av de talanger i världen som draftades av en NHL-klubb, natten till torsdagen. Washington Capitals tingade Tif-produkten.
Ishockey • Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 9 oktober 2020
Oskar Magnusson i en SHL-match mot Växjö förra säsongen.
Oskar Magnusson i en SHL-match mot Växjö förra säsongen.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är inte ofta en trelleborgare draftas av en NHL-klubb. Men natten till torsdagen hände det, för tredje gången i historien. 18-årige Oskar Magnusson blev vald i sjunde rundan av Washington Capitals.

Oskar Magnusson, som lämnade Trelleborgs IF som 14-åring då han gick till Malmö Redhawks, blev spelare 211 som valdes i draften.

Annons

Forwarden tillhör Redhawks A-trupp och debuterade i SHL förra säsongen. Det blev då fyra matcher i högsta serien för honom. I år har han varit med i samtliga fyra matcher.

Oskar Magnusson utsågs också till TV-puckens mest värdefulle spelare när Skåne vann 2017.

– Fantastiskt kul för Oskar och för oss som förening. Det är det här vi ska vara, ett växthus för spelare som kan komma vidare. Det är jättekul att se att vår ungdomssatsning bär frukt och vi hoppas få fram ännu fler, säger Daniel Bergström, ordförande i Trelleborgs IF.

Magnusson är, vad TA-sporten kan komma på, den blott tredje spelaren som fostrats i Trelleborgs IF, som draftas av en NHL-klubb. Den förste som blev det var Kim Johnsson, som draftades av New York Rangers 1994. Johnsson spelade sedan i NHL i tio säsonger för fyra olika klubbar.

Patrik Hersley draftades av Los Angeles Kings 2006, men det blev aldrig något spel i NHL för backen.

Till kommande säsong i NHL, som förskjutits på grund av coronapandemin, kan det bli en trelleborgare som tar plats i världens bästa hockeyliga. Carl-Johan Lerby åkte över till Nordamerika för snart två veckor sedan och ska försöka ta en plats i Calgary Flames denna säsong. Men Lerby valdes aldrig av en klubb i NHL-draften.

Det var rekordmånga svenskar som tingades i NHL-draften, 32 spelare.

Första svensk som blev vald var Frölundas Lucas Raymond, som blev vald som nummer fyra, av Detroit.

Tre spelare från Malmö Redhawks draftades. Förutom Magnusson även backen Helge Grans, som valdes som nummer 35, av Detroit, och forwarden Eric Engstrand, som valdes som nummer 155, av Ottawa.

NHL-draften sker en gång per år och då väljer klubbar talangfulla spelare, som är 20 år och yngre.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons