Orken tröt för Stavsten

Stavsten stred tappert, men HK Malmös bredd och större ork fällde avgörandet. I och med förlusten med 22–26 (13–15) tog Stavsten sannolikt farväl av kampen om kvalplatserna till elitserien.
Sport • Publicerad 14 januari 2009
Nytt fall mot topplag. Kantspelaren Fabian Nyberg tog fajten mot HK Malmö, men hemmalaget vann en tät derbykamp med 26–22. BILD: Tomas NybergFoto:
Straffräddare. Michael Andersson snuvade Kalle Sjödin från strafflinjen med en benparad.Foto:

Det var fjärde raka förlusten och Trelleborgslaget har inte längre med den allsvenska toppstriden att göra. Ändå var det en leende Dejan Nedic som sammanfattade matchen efteråt.

- Ett stort steg framåt. Vi släppte in 35 mål sist, i dag bara 26. Ett jättebra försvar, det är marginaler som avgör, förklarade han.

Stavstentränaren tvingades avvara tre tunga pjäser på nio meter: John Kristensen, Martin Ljungqvist och Mathias Jakobic.

De som spelade tog fajten och var jämsides med Malmö tio minuter in i andra halvlek. Stavsten spelade ett effektivt 6-0-försvar, drog ner på tempot i anfallet och 17-årige målvakten Michael Andersson blev bara bättre och bättre ju längre matchen led. Det kunde ha räckt till skrällpoäng i Baltiska Hallen. Malmö var skakat men Stavstens anfallsspel höll inte alls samma klass som försvaret.

Fyra raka Malmömål, från 17-17 till 21-17 blev ett avgörande ryck. Under den perioden slängde Stavsten bort flera bra kontringslägen.

- Det är tufft att spela trea i försvaret och sedan fulltid i anfallet, man blir pressad hela tiden, sa Theis Husfeldt.

Den danske vänsternian hade hög felprocent offensivt i andra halvlek.

- Jag var riktigt trött, konstaterade han.

Malmömålvakten Klas Hermansson gjorde bara fem räddningar efter paus. Ändå gjorde Stavsten bara nio mål i andra halvlek.

Trötta hjärnor var inte kreativa nog i anfallet. Bäste spelaren i Stavsten stod längst bak. 17-årige Michael Andersson spelade hela matchen och gjorde femton räddningar mot serietvåan.

- Jättebra. Jag tog dem jag skulle och lite där till, sammanfattade han.

Andersson räddade två straffar av fyra.

- Det här var tredje gången vi mötte dem och man hade haft tid på sig att läsa in både Rikard (Eriksson) och Kalle (Sjödin).

Den sista strimman hopp om poäng försvann tre minuter före slut. Vid underläge 20-22 frispelade Andersson Niclas Ljungqvist som hårt trängd sköt över. Stavsten har förlorat samtliga fem möten med de fyra topplagen.

- Det som skiljer oss från topplagen är väl bredden framförallt. De kan byta runt på fler spelare, sa Michael Andersson.

Är det kört för er att gå till elitseriekval nu?

- Nej, det vet jag inte. I början av säsongen hade vi de lättare lagen och dem ska vi möta snart igen. Samtidigt så är det många topplag som ska möta varandra.