Annons

Örebro vinner superettan " Degerfors kommer sist

Sport • Publicerad 16 april 2005

@01 Anfang krön:Alla lag ska lämna superettan 2005. Åtminstone en sisådär sju, åtta klubbar har den målsättningen. Självklart ska serieseger vara en målsättning inför en säsong. Men för TFF:s del handlar det om att bygga nytt, att bygga för framtiden. Laget har potential men det gäller att ge talangerna utrymme att växa. Det utrymmet fanns inte i fjor där laget pressades allt längre under nedflyttningsstrecket. Några frälsare i form av begåvade nyförvärv kom aldrig, nyförvärven var alldeles för dåliga för att få det epitetet.

Årets upplaga ser spännande ut, men det är svårt att se hur laget ska konkurrera med Örebro och AIK som har helt andra resurser. Det är även svårt att se hur TFF ska konkurrera med lag som Öster, Norrköping och Åtvidaberg, klubbar som förberett sig för en ny glansperiod. Och Gais, ja Gais kommer alltid igen.

Annons

Jag har också svårt att se hur någon av TFF-spelarna ska komma upp i de 14, 15 mål som krävs för att ge laget lyftet mot topp-tre. Ingen av lagets anfallare har bevisat att de är någon utpräglad målskytt i dessa sammanhang och till dess är detta lagets akilleshäl.

Tränaren Conny Karlsson har prioriterat försvarsspelet och det är helt rätt. Defensiven har också sett bra ut under försäsongen. Framåt ska Jonas Bjurström servera passningarna till snabba yttrar och forwards och det kan slå väl ut, särskilt när motståndarlag vågar spela med backlinjen högt upp på planen. Men många lag kommer läsa TFF:s spelidé och med motståndare som backar hem är möjligheterna att få utdelning små. Trelleborg har ingen "killer" i straffområdet och det skulle förvåna mig om TFF inte tar fler poäng borta än hemma i år.

Trelleborgs FF är svårbedömt, ja hela superettan är svårbedömd. Men tipset går till det lag som rent fotbollsmässigt tillhör allsvenskan " Örebro SK. 30 omgångar av kamp, det är vad superettan handlar om. Örebro vet vad kamp innebär " det räcker till en klar serieseger.

"Lilla allsvenskan" startar i dag och när serien är färdigspelad ser tabellen ut som följer:

1 Örebro

Laget saknar svagheter och har gått fram som en ångvält på försäsongen. Allt talar för att ÖSK snabbt är tillbaka där klubben hör hemma.

@TABluft:

2 Gais

Massor av offensiva vapen, ett av dem är nyförvärvet från IFK Göteborg " Tomas Rosenkvist. Sexa i fjor, mycket talar för en betydligt bättre placering i år " och början på en ny glansperiod.

@TABluft:

Annons

3 Norrköping

Har tillbringat alltför många år i superettan och har sedan länge haft målet att gå upp just i år. Men som tränaren Stefan Hellberg uttrycker det: "Hissen upp är ganska trång och kanske har vi valt fel hiss".

4 AIK

Ingen kvalificerad gissning att AIK kommer tillhöra toppen. Men trycket på att laget ska lyckas ta sig tillbaka till allsvenskan är stort. I Solna är det alltid turbulent " så även i år.

5 Åtvidaberg

"Lilla Djurgården" har två mål " dels ta sig till allsvenskan senast nästa år och dels att utveckla talanger för svensk fotboll. En vacker tanke, men som sagt " hissen är trång och talangerna får fortsätta att utvecklas i superettan.

6 Öster

Intressant 4"3"3 med Freddy Borg, fostrad i IFK Trelleborg, som vass anfallare. Är liksom Norrköping på väg uppåt igen, men får ställa sig i kön bakom starkare lag.

7 Trelleborg

Har klättrat på min lista under försäsongen (från plats elva). Laget presterar småtrevlig fotboll igen och kan spelarna, vilket jag tror, skaka av sig det mörka fjoråret hamnar TFF på säker mark. Jonas Bjurström har en nyckelroll.

Annons

8 Frölunda

Tränare Gerth Larsson har hämtats från egna leden och det borgar för kontinuitet. Klubben utvecklar ständigt nya förmågor och har i Daniel Johansson (Friska Viljor) en mycket vass målgörare.

9 Brommapojkarna

Ett lag som kan tvingas vara med i bottenstriden länge. Liksom Frölunda en talangfabrik och Bilel Ghemri (17 år) ska bli intressant att följa.

10 Mjällby

Sören Cratz lag lär bli svårslaget på Strandvallen. Här finns tradition och med Marcus Ekenberg i laget är inga matcher förlorade på förhand.

11 Västerås

Lever mycket på "gamlingarna" Jonas Stark och Peter Markstedt. De forna Hammarbyspelarna orkar inte lyfta laget till några högre höjder.

12 Boden

Klarade sig undan nedflyttning i absolut sista stund. Stor spelaromsättning till årets säsong men norrlänningarna vet vad som krävs för att stanna kvar.

Annons

13 Väsby United

Café Opera är ett minne blott efter sammanslagningen med Väsby IK (som kvalföll mot Ljungskile). Första året blir ett prövoår och United ska vara glada om de klarar sig kvar.

14 Falkenberg

Ständigt bottentippat, så även i år. Kan lyfta om nyförvärven i form av Peter Vougt och bröderna Elm (David och Viktor) lyckas.

15 Ljungskile

Jörgen är den ende av Wålemarkbröderna som fortfarande finns kvar i klubben. Hans stora hjärta för klubben räcker inte för att klara nytt kontrakt.

16 Degerfors

Saknar profiler, i stället är hoppas klubben att kollektivet ska vara tillräckligt starkt. Men det blir en mörk säsong på Stora Valla. Tyvärr!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons