Ohlin tog brons trots skada

Brons på 50 rygg till Mattias Ohlin och skade- och sjukdomsdrabbade TSS knep därmed en medalj redan under den första dagens SM-simningar. "Jag var inne på att det skulle bli svårt att ta någon medalj så det här var ju jättekul", säger tränaren "Bebbe" Mattsson.
Sport • Publicerad 10 mars 2005

Frågetecknen var många när det gällde Mattias Ohlin och hans SM-start. Comeback och dessutom ryggsmärtor. Men Mattias visade klassen när han simmade hem bronsmedaljen på 50 meter rygg i Valhallabadet i Göteborg.

– Det gör väldigt ont men jag fick smak på medalj så det var bara att bita ihop. Jag ville verkligen simma, säger han.

25,84 i försöket blev något försiktigare 26,42 i semi och i finalen simmade Mattias in på 25,70. Det innebar att han hade en bit upp till vinnaren Jens Petersson, Stockholms KK, som simmade på 25,32 och till silvermannen Pontus Renholm, Polisens IF, som landade på 25,34. Men bara tre hundradelar skiljde ner till fjärdeplatsens Jonas Ulfskans, Poseidon.

– Med tanke på bakgrunden är jag nöjd, säger Mattias. Nöjd är också tränaren Sven-Bertil "Bebbe" Mattsson.

– Jag var inne på att det skulle bli svårt att ta någon medalj så det här var ju jättekul.

Ryggproblemen gjorde att Mattias Ohlin bestämde sig för att inte göra fler individuella starter i detta SM. Hur det blir med lagkapperna återstår att se " men han siktar i alla fall på att vara med i dagens 4x50 meter frisim.

– Jag får ta det dag för dag, säger han.

Mattias var med i TSS-laget på 4x50 meter medley och hans 23,57 på fjärlisträckan bäddade för final. Väl i final fick dock laget klara sig utan sin ryggskadade stjärna. Det blev en åttondeplats på tiden 1.45,66 och i laget simmade Johan Mattsson, Filip Rudin, Patrik Ericsson och Niclas Clausen.

TSS blev nia på 4x200 meter frisim (Torbjörn Paulsson, Pontus Ericsson, Patrik Ericsson och Göran Eriksson) med tiden 7.48,33 och Bebbe Mattsson är inne på att en frisk Mattias Ohlin hade kunnat uträtta ett och annat även där.

– Med Mattias hade vi slagits om medalj. Nu simmade vi med ett juniorlag, men de simmade helt okej. En annan TSS:are som haft problem är Kim Ödin. Men en månads sjukdom innan SM hindrade henne inte från att slåss om en finalplats på 100 rygg. Semifinalens 1.04,25 var dock två hundradelar(!) för långsamt.

– Med tanke på att hon varit sjuk var det riktigt, riktigt bra, säger Bebbe.

Filip Rudin blev elva på 100 frisim med 51,79 och det får anses som helt okej, menade TSS-tränaren.

– Han är junior och på den här nivån gjorde han vad man kunde hoppas att han skulle göra.

Niclas Clausen simmade med 2.09,42 in på en tiondeplats på 200 meter medley.

– Han var inte långt borta från en final och gjorde det helt okej, säger Bebbe Mattsson som sammanfattar den första SM-dagen så här:

– Med tanke på omständigheterna med skador och sjukdomar så tycker jag det har gått riktigt bra.

För TSS del fortsätter SM i dag med bland annat 4x50 meter frisim, Adam Olsson på 1500 meter och Filip Rudin på 50 fjäril.

– Det finns möjligheter på lagkappen om Mattias kan vara med. Adam kanske kan hålla sig bland de tio bästa och när det gäller Filip hoppas vi på semi, kanske final, säger Bebbe.

Jonas Gustafsson

Simning Göteborg
Simning Göteborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.