Annons

"Ödmjukheten försvann med femteplatsen"

För tredje gången på de fyra senaste åren utkämpar TFF en bitter bottenstrid. Klubben som blev femma i allsvenskan 2010 kämpar nu för att hänga kvar i division ett södra. Seger mot Örgryte i sista omgången på är sannolikt ett måste. Fyra före detta TFF-spelare ger sin syn på utgångsläget och berättar om varför det var bättre förr.
Sport • Publicerad 29 oktober 2014
Emil Mårtensson, Jonas Brorsson, Mattias Thylander och Benny Mårtensson.
Emil Mårtensson, Jonas Brorsson, Mattias Thylander och Benny Mårtensson.Foto: 

1) Hur stor chans har TFF att hänga kvar i division ett södra?

2) Varför har laget hamnat i bottenstriden?

Annons

3) Varför gick det bättre förr?

4) När kommer TFF tillbaka till elitfotbollen?

Emil Mårtensson, 29. Spelade i TFF 2003–2009.

1) Ganska god, 75 procent. TFF hade lite flyt med resultatet i måndags och har det i egna händer. Jag var själv med och mötte Örgryte med Karlstads BK på deras hemmaplan för två år sedan. Man märkte att Örgryte var ett bättre lag, men de hade inget att spela för och vi tog den poäng vi behövde för att hänga kvar.

Det är en hel del spelare i TFF som varit med tidigare, även om kanske inte alla har presterat jättebra innan, men med en sista kraftansträng tror jag att de kommer att klara det.

2) Alla lag i division ett är bra spelande lag. Man kan inte räkna med att kunna spela ut de andra lagen utan det handlar om vilket lag som vill mest. Jag tror TFF har trott för mycket på sin spelmässiga förmåga och inte insett vikten av att jobba hårt.

Jag tror motståndarlagen som kommer till Vångavallen känner sig bättre än vad de är egentligen. TFF har ett bra arrangemang, Vångavallen är en fin arena på den här nivån och det är ganska mycket publik.

3) Det fanns en annan ödmjukhet. Ödmjukheten försvann med femteplatsen [TFF:s femteplats i allsvenskan 2010]. Då började styrelsen prata om att man skulle bli ännu bättre nästa år. När TFF åkte ur allsvenskan pratade man om att man skulle komma tillbaka igen dagen efter utan att veta vilka spelare man hade. När man åkte ur superettan var det likadant. Jag är förvånad att man inte har lärt sig den läxan.

Förut var vi borträknade varje säsong. TFF har alltid mått bäst av att slå ur underläge. Klubben har inte kunnat ställa om från det.

4) Den frågan vill man svara på efter helgen. Åker de ned vete katten om TFF någonsin kommer tillbaka. Klarar sig klubben kvar finns fortfarande mentaliteten att TFF är en elitförening. Hänger de kvar nu tror jag chansen finns att gå upp i superettan inom fem år.

Annons

Jonas Brorsson, 51. Spelade i TFF 1984–1996.

1) 70 procent. Kan man slå Utsikten borta med 3–0 så kan man vinna den här matchen. Örgryte har inget att spela för och motivation slår klass, lite så är det. Det är ångestmatcher, det är något visst som händer när det är sådana matcher. De jag vill ska gå i bräschen nu är de spelare som riskerar att bli historiska genom att åka ur sin tredje serie på fyra år.

När man läste vad som sades efter matchen mot Norrby kändes det nästan uppgivet hos vissa spelare. Nu har man allt i egna händer, nu måste det till ny energi. Nu är det en match det hänger på.

2) Tyvärr är det så att detta laget inte är bättre än tabellen visar. Det är för många spelare som inte håller måttet på den här nivån, de är inte bättre. Det finns en spelare jag skulle rekommendera till en klubb i superettan, Robin Jacobsson. Annars ser jag ingen annan.

3) Det är bara till att inse att det är styrelsen som har misslyckats i rätt många insatser under de senaste åren, både när det gäller rekrytering av tränare och spelare. Det smärtar lite att säga det, men så är det och det inser de säkert själva.

4) Det beror helt på vila åtgärder de gör framöver. Visst, de kan göra en Falkenberg eller Ljungskile, men annars – allsvenskan, glöm det. Superettan – kanske 2018, 2020 någonting. Det gäller att titta över verksamheten. Vad jag har hört är man inte ens största ungdomsklubb i Trelleborg längre. Klubben har en trumf i och med att man har ett U19-lag i högsta serien, sådant lockar spelare.

Mattias Thylander, 40. Spelade i TFF 2005–2009

1) Minst 50-50, även om jag tippar lite med hjärtat också. Uddevalla möter Trollhättan och man brukar inte gilla lokalkonkurrenten. Sedan Jimmi [Olsson] och Hannu [Sirviö] kom in har det ändå gått ganska hyfsat. Det känns som att TFF kan slå alla lag. Det borde finnas en hel del optimism.

Det är personerna i laget som avgör det. Antingen finns det några vinnare i laget eller så finns det inte det. Börjar man fundera över hur man ska komma ur det och vad man ska göra istället nästa säsong är det kalkat.

2) Det finns säkert en mängd faktorer. Man får vad man förtjänar, men jag är lite för dåligt insatt för att ha någon adekvat åsikt.

Annons

3) På min tid hade vi oerhört många vinnare; Jens Sloth, Dennis Melander, Linus Malmqvist, Mattias Kronvall... Även de som inte spelade så mycket var vinnare, som Björn Westerblad. Även om de bara spelade en match så var de bäst då. Vi hade bra dynamik i gruppen. Vi hade spelare som misskötte sig och gjorde dumma saker då också, men vi rensade ut det. Jag kan inte tänka mig att man har lika stark grupp som vi hade då.

Sedan är det lätt som spelare att man tycker att det är tränarens fel när det går dåligt. Sedan kommer självinsikten efteråt när laget åkt ur och man får ett sämre kontrakt.

4) Helt omöjligt att svara på. Det är en förutsättning att någon kommer in med pengar. På min tid fanns Rune Andersson med och sponsrade. Sedan är det viktigt att det finns en kunskap om hur man utbildar spelare. Där tror jag klubben håller hög nivå, Hannu Sirviö är ju utbildad riksinstruktör.

Benny Mårtensson, 56. Spelade i TFF 1973–1990

1) Nu när de har saken i egna händer skulle jag säga minst 70 procent. Örgryte ska kvala och ställer kanske över några spelare som behöver vila eller som är småskadade. TFF:s vilja ska kunna vara avgörande i det här fallet.

2) Dels har de startat om med ett till stora delar nytt lag. Det är ungdomar som har kommit upp i A-laget och det tar sin tid att komma in i det. Sedan finns det inte de ekonomiska resurserna som fanns för några år sedan.

3) Klubben hade en helt annan ekonomi om vi bara går tillbaka några säsonger. På min tid var vi ett fantastiskt lag som höll ihop både på planen och utanför planen, den sammanhållningen ska man inte underskatta. Vi var från Trelleborg, Vellinge och Malmö. I dag ser det helt annorlunda ut.

4) Min förhoppning är att man först och främst håller sig kvar i division ett. Skulle man åka ner i tvåan förändras förutsättningarna. Kan man stanna kvar nu, behålla de flesta av spelarna och få in lite nytt kan man vara med och slåss om en superettanplats om några år. Allsvenskan ska man inte prata om i nuläget, det känns inte realistiskt även om man har legat där och ska ha det som långsiktigt mål. Först och främst gäller det att etablera sig där man är. Vill man uppåt fordras ekonomi och bra spelare. Då måste klubben skapa de förutsättningarna.

Louise Cronholm Löfgren
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons