Annons

Ödesveckor för Arvidssons klubb

"De tre närmaste matcherna avgör om vi klarar oss eller inte. Vi måste vinna minst två av dessa om vi skall ha en chans." Det säger Magnus Arvidsson, tidigare Trelleborgs FF och nu forward i det tyska bundesligalaget Hansa Rostock. Vad det handlar om är Hansas möjligheter att klara ett nytt kontrakt i den högsta serien.
Sport • Publicerad 23 februari 2005
Förre TFF:aren Magnus Arvidsson vill vara kvar i Rostock även om laget åker ur. Sedan vill han tillbaka till Sverige.
Förre TFF:aren Magnus Arvidsson vill vara kvar i Rostock även om laget åker ur. Sedan vill han tillbaka till Sverige.Foto: 
Magnus Arvidsson på Ostseestadion där hans Hansa Rostock på lördag tar emot Borussia Mönchengladbach i en tv-sänd match. @08 Bildbyline:Arkivbild: Bosse Nilsson
Magnus Arvidsson på Ostseestadion där hans Hansa Rostock på lördag tar emot Borussia Mönchengladbach i en tv-sänd match. @08 Bildbyline:Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

På lördag spelar Hansa den första av de matcher som Magnus Arvidsson anser avgör klubbens öde, hemma mot Borussia Mönchengladbach.

– Huvudorsaken till att vi ligger sist i tabellen är naturligtvis att vi spelat för dåligt. Men vi har heller inte haft den lilla tur som krävts i vissa matcher, säger Magnus Arvidsson och berättar om hur topplaget Schalke 04 kvitterade till 2-2 med matchens sista spark för ett par veckor sedan.

Annons

Magnus Arvidsson medger att det pressade läget – laget ligger sist och har sex poäng till Bochum ovanför nedflyttningsstrecket – har tärt hårt på självförtroendet.

– Vi gör enkla misstag och vågar inte spela ut i alla lägen. Det märks inte minst när det dyker upp målchanser. Då uppstår en tvekan och chansen rinner ut i sanden, säger Magnus Arvidsson, som hittills gjort två mål i serien.

Han lämnade TFF och kom till den klubb som utvecklats till den mesta svenskklubben av alla på kontinenten, redan 1999. Magnus Arvidsson är alltså inne på sin sjätte säsong i Hansa Rostock, som var en av två östtyska klubbar – den andra var Dynamo Dresden – som inlemmades i den västtyska bundesligan efter murens fall. – Hittills har vi aldrig varit riktigt nära att åka ur ligan, men nu ser det illa ut om vi inte lyckas skärpa oss under de tolv omgångar som återstår, tillstår Magnus Arvidsson.

Han är en av fem svenskar i laget, men den som varit där längst.

– Dessutom finns här tre danskar och finländaren Jari Litmanen, som kom hit i slutet av januari. Honom kommer vi att få nytta av. Det märks att det är en spelare med stor potential, säger Magnus.

Med andra ord spelar nio nordbor i Hansa.

Har du haft något att göra med den svenska invandringen, som började med Östers Peter Wibrån?

– Nej, inte annat än att jag har tillfrågats om en del spelare och då sagt vad jag tyckt, säger Magnus Arvidsson, som i stället pekar på närheten till Norden som huvudskälet till att så många nordbor kommit till Hansa.

– Klubben har mycket bra koll på spelarna i såväl alldanskan som allsvenskan. Innan jag tillfrågades hade de varit och tittat på mig säkert en fyra-fem gånger, berättar Magnus Arvidsson. Han trivs utomordentligt i Rostock, bor i närheten av en vacker havsstrand och hoppas att han får spela ut sitt kontrakt som gäller ytterligare ett år.

– Även om vi skulle ramla ut så stannar jag kvar, om klubben vill ha mig förstås. Men sedan tror jag det är dags att återvända hem till Sverige. Jag vill gärna avsluta min karriär i ett svenskt lag, säger Magnus Arvidsson, som fyllde 32 för ett par veckor sedan.

Annons

Av de fem svenskarna i truppen, är fyra, utöver Magnus också Joakim Persson, Marcus Lantz och Rade Prica, aktuella för spel i lördagsmatchen. Marcus Allbäck däremot är avstängd efter ett rött kort för ett par veckor sedan.

Fotnot. Matchen mot Mönchengladbach, den första i en rad ödesmatcher, visas på Kanal 5 på lördag.

Jan Nicklasson

FOTBOLL ROSTOCK
FOTBOLL ROSTOCK
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons