Annons

Nytt proffskontrakt hänger på axeln

Handbollsspelaren Max Falkman håller tummarna för att axeln håller. Proffsdrömmen hänger på den. Efter två år i Schweiz är vänsternian sugen på mer. På onsdag väntar ett avgörande test på kliniken.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2015
Positiv inför återbesök. På tisdagen åker Max Falkman tillbaka till Schweiz för att testa skottstyrkan i sin högerarm efter axeloperationen i april. Under en månad i Trelleborg har han tränat med både Stavstens Vänner och Trelleborg HBK, dock utan att delta i spelet man mot man. Foto: Anette Sjöstrand
Positiv inför återbesök. På tisdagen åker Max Falkman tillbaka till Schweiz för att testa skottstyrkan i sin högerarm efter axeloperationen i april. Under en månad i Trelleborg har han tränat med både Stavstens Vänner och Trelleborg HBK, dock utan att delta i spelet man mot man. Foto: Anette Sjöstrand

Tillsammans med klubbkamraten Dick Hylkén lämnade Max Falkman Trelleborg HBK för proffsäventyret i schweiziska RTV 1879 Basel sommaren 2013.

Förra säsongen var båda med och förde upp klubben i högstaligan.

Annons

Hylkén har nyligen påbörjat sin tredje säsong i klubben, medan Falkmans marknadsvärde sjönk hastigt när en axelskada gjorde sig påmind i våras.

Istället för provspel på andra håll och förhandling om kontraktsförlängning blev det operation den 13 april.

Efter en månad med rehabträning hemma i Trelleborg reser Max Falkman i dag tillbaka Schweiz. Imorgon väntar skott-test på kliniken, för att se hur mycket kraft och styrka han har.

Det testet avgör den närmaste handbollsframtiden.

– Säger doktorn att det är godkänt kommer jag hem med ett leende på läpparna och börjar träna med HBK om en vecka. Säger han att jag måste träna vidare på egen hand får jag åka hem och göra det, berättar Max Falkman.

I den bästa av världar kör han kollektiv handbollsträning i Trelleborg i några veckor, innan han drar iväg för att försöka provspela sig till ett kontrakt i slutet av september.

I den bästa av världar hamnar han i Bern, i BSV Bern Muri, den klubb där flickvännen Flaka spelar.

– Att spela där hade varit pricken över i, jag har varit i kontakt med klubben, men jag måste provspela först eftersom jag varit skadad. Klubben ligger i högstaligan men har också ett andralag, så man hade kunnat spela sig i form där.

Tidigare har även en klubb i Paris och en klubb i Tyskland visat intresse.

Under sin första säsong i Basel blev Max Falkman lagets bästa målskytt. Under andra säsongen började skadorna smyga sig på. Axeln har han haft problem med till och från även tidigare.

Annons

– Det kan både vara en förslitningsskada eller att jag har fått en smäll, det är svårt att säga.

Max Falkman berättar att det var en snabb operation, att skadan är vanlig bland handbollsspelare och att han kommer att bli hundraprocentigt återställd. Åtminstone enligt det löfte han har fått från läkaren.

– Doktorn pratade om att det skulle ta fyra månader, det har ju gått nu, så det borde vara lugnt, säger han.

Har du skjutit några skott på max?

– Inte riktigt, det sitter lite i huvudet. Jag var skadad rätt länge och var ändå med och spelade, då har man vant sig vid en annan skottrörelse för att lindra smärtan. Nu när man skjuter tänker man fortfarande lite på det.

Under rehabfasen i Trelleborg har han bland att fått massage av HBK-tränaren Dejan Nedic, som förstås hört sig för om inte HBK kunde vara ett alternativ den kommande säsongen.

Men oavsett utgång av skott-testet så vill 22-åringen vänta med att vända hem.

Utlandet lockar, helst i form av en handbollsklubb så nära Bern som möjligt, där flickvännen bor.

Och oavsett utgång av onsdagens test kommer Max Falkman att börja plugga på distans via ett svenskt universitet. Polisyrket lockar, men det får vänta tills han flyttar hem permanent.

– Man måste ha någon back up-plan om det skulle skita sig. Man är ju inte handbollsspelare hela livet heller.

Annons

– Det finns spelare i Basel i 28-årsåldern som inte har någon utbildning och som börjar tappa motivationen. Den situationen vill inte jag hamna i, man måste investera. Man har ändå mycket dötid som handbollsspelare.

Och handbollen är han långt i från färdig med.

– Jag ska tillbaka, jag vill tillbaka. Men det hänger ju på axeln, jag kan ju bara göra mitt liksom, säger Max Falkman.

Björn Gustavsson

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons