Annons

Nytt lagförslag kan bli hårt slag för taekwondon

Tuffare tag mot kampsporter väntar. Särskilda tillstånd kommer att krävas för sporter som innehåller slag, sparkar eller våld mot huvudet. Därmed kan den i Trelleborg starkt förankrade taek-wondon ligga i farozonen.
Sport • Publicerad 1 februari 2006
Slutsparkat? Så här såg det ut när Carolin Brandberg (i rött) fajtades i Trelleborg Open i helgen. Ett nytt lagförslag vill förbjuda sporter med sparkar och slag mot huvudet i Sverige.Arkivbild: Mårten svemark
Slutsparkat? Så här såg det ut när Carolin Brandberg (i rött) fajtades i Trelleborg Open i helgen. Ett nytt lagförslag vill förbjuda sporter med sparkar och slag mot huvudet i Sverige.Arkivbild: Mårten svemarkFoto: 

Idrottsminister Bosse Ringholm anmälde på tisdagen en lagrådsremiss med de nya reglerna vid ett möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Förbudet mot proffsboxningen upphör den 1 september och ersätts med den nya tillstånds-prövningen. Från kommande årsskifte gäller reglerna om tillståndsprövning också andra kampsporter.

Annons

För proffsboxningen blir det i praktiken ingen skillnad.

– Det blir ett fortsatt förbud men det kommer att utvidgas till andra sporter som innehåller slag eller sparkar mot huvudet, säger Bosse Ringholm.

Av de 18 olika kampsporter som finns räknar Ringholm med att två-tre får svårt att fortsätta med sin verksamhet. Han nämner K1 men vill inte presentera en lista.

– I de flesta kampsporter tillåter inte reglerna slag eller sparkar mot huvudet. Men som gör det kommer att stoppas, säger Bosse Ringholm.

– Där det är tillåtet så kommer tillstånd inte ges för olika arrangemang, säger han.

Kravet på tillstånd omfattar, enligt lagrådsremissen, tävling, uppvisning och träning under matchlika förhållanden. Chakir Chelbat i Trelleborgs Taekwondoklubb blir inte överraskad när han hör uppgifterna.

– Det här vet vi om men det rör inte oss. Vi använder mycket skydd, säger Chakir Chelbat som hänvisar till svenska taekwondoförbundets president Ference Böö för vidare kommentarer.

Böö medger att taekwondo i och med sitt förfarande med sparkar mot huvudet ligger i farozonen.

– Men jag är inte orolig eftersom taekwondon är organiserad i Riksidrottsförbundet. Den nya lagen känns mest avsedd att komma åt K1 och andra evenemang där man tjänar pengar på enskilda matcher, säger Ference Böö.

– Taekwondon i Sverige har dessutom avsevärt strängare regler mot sparkar mot huvudet än vad som gäller internationellt, fortsätter han. (TT/TA)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons