Nytt avtal gynnar TFF

Svenska fotbollförbundet har slutit ett nytt sponsoravtal med Svenska spel. Avtalet ger fotbollen drygt 100 miljoner kronor per år, en ökning med 25 procent, och innebär att de ekonomiska förutsättningarna för den svenska elitfotbollen förändras.
Sport • Publicerad 11 juni 2003

Framför allt gynnas de 30 elitföreningarna, det vill säga lagen i allsvenskan och superettan. Den största förändringen gäller fem nya punkter som ger klubbarna intäkter på 16 miljoner kronor om året. # Prestationspremie Vinnaren av allsvenskan får 1 miljon kronor och därefter får klubbarna premier i en fallande skala. Klubbarna i superettan har ett liknande system, där topplagen i superettan får en premie på ett par hundra tusen. # Europacupspel De lag som kvalificerar sig för Champions league och Uefacupen får 1 miljon kronor för att kunna konkurrera i Europa. # Publikbonus De fyra allsvenska lag med högsta publiksnitt (både hemma och borta) får 500 000 kronor i bonus. # Talangbonus De föreningar som är bäst på att låta egna produkter representera föreningen i seriespel premieras med några hundra tusen kronor. # Anpassningspremie De klubbar som ramlar ur allsvenskan eller superettan får från och med i år en anpassningspremie för att anpassa ekonomin till de nya förutsättningarna. TFF har färska erfarenheter från allsvensk degradering och klubben anser att förändringarna är bra. Anpassningspremien är just till för att ge bidrag till klubbar som står med dyra och långa kontrakt. - I och med att vi ramlade ur allsvenskan försvann SEF-bidraget på 2,5 miljoner kronor. Vi har sakta men säkert anpassat vår verksamhet och har till exempel sett över våra spelarkontrakt, säger TFF:s sportchef Jonas Brorsson. Sedan 1999 har TFF:s omsättning sjunkit från 22 miljoner kronor till dagens 13. - Vi har anpassat kostnaderna till intäkterna och de senaste åren har vi haft en nedåtglidande kurva, säger avgående kanslichefen Rolf Tillberg. - Vad vi sett är att publikintäkterna följer helt parallellt med seriespelet, där vi i allsvenskan hade 2 700 i publiksnitt och förra året drygt 1 500. Lägg till minskade sponsorintäkter och raskt har de sammanlagda posterna på intäktssidan reducerats med mellan 4 till 5 miljoner. Förändringen innebär också att TFF har pengar att hämta om laget lyckas kvalificera sig för allsvenskt spel igen. - Vi kan aldrig kalkylera med de här pengarna i budgeten, det är ren bonus, säger Jonas Brorsson. För klubbarna i division två innebär det nya avtalet att de i fortsättningen får konkurrera med lag som fått bidrag för att de degraderats från superettan. Svenska fotbollförbundet ska se över det problemet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.