Nytändning i Amatör

Boxningsklubben Amatör var uträknad. Skuldberget ökade, medlemsantalet minskade. Ordföranden och eldsjälen Ingemar Fors såg hur klubben var på väg att försvinna i en allt snabbare snurrande spiral. Nu har det vänt. "Vi har fått en nytändning", säger medlemmen Kent Liljegren.
Sport • Publicerad 13 februari 2009
Vid veckans nybörjarpass var det full aktivitet i BK Amatörs träningslokal i Föreningarnas hus. Boxningskubben andas optimism efter några magra år. Bild: Martin Falkenby
Vid veckans nybörjarpass var det full aktivitet i BK Amatörs träningslokal i Föreningarnas hus. Boxningskubben andas optimism efter några magra år. Bild: Martin FalkenbyFoto: 

Kent är i full färd med att lägga skumgummiplattor på träningslokalens betonggolv. Till sin hjälp har han Tommy Göransson.

- Jag har mina barn här - Lukas, Erika och Mattias. Och ska de träna boxning, ja då måste jag träna boxning, förklarar Tommy.

Det är tack vare medlemmar som Kent och Tommy som klubben kan se ljust på framtiden.

För ett år sedan, när Tommy Göransson just blivit medlem och betalat avgift för sig och de tre barnen, befann sig klubben i djup kris.

Klubbkassan var tom. De obetalda hyrorna uppgick till 20 000 kronor och medlemsantalet var - trots familjen Göranssons inträde - det lägsta på länge.

- Många har inte vetat hur det ska bli och har därför väntat med att betala medlemsavgifter. Vi är 30 medlemmar nu men kan lätt bli 20 till, sa Ingemar Fors i TA den 10 mars.

Knappt ett år senare säger han:

- Sist jag tittade var vi 54 medlemmar. Många av de gamla har kommit tillbaka och vi räknar med fler medlemmar nu när vi får fint i lokalen. Det är inte utan iver i rösten som Ingemar Fors berättar om förvandlingen.

- Lokalen var nedgången, den behöver se bra ut för att locka folk. Vi har fått material från sponsorer som ställt upp. Vi har inte lyckats få pengar, men material är mycket nog.

Vid TA-sportens besök är det nybörjarträning. Det nylagda golvet är fullt av tränande ungdomar.

Längs ena långsidan lägger Kent Liljegren och Tommy Göransson de sista plattorna. Tommy hoppar med fötterna.

- Det här golvet är rena fröjden för knäna.

Sviktande skumgummi ersätter stumt betonggolv. Väggarna har försetts med ljus panel och speglar. Nya ringhörnor anländer från England. Allt är sponsrat. Kent Liljegren, rörläggare, och Tommy Göransson, fiskhandlare, sponsrar med sin fritid.

- Det har blivit några söndagar här, säger Tommy och Kent fyller i:

- Min dotter Sanne tränar här och själv var jag med redan när klubblokalen låg vid Ripatorget. Där hjälpte jag till med duscharna. Vi gör det för att få klubben att fungera. Boxning är fruktansvärt bra träning, man tränar hela kroppen. Varje stad borde ha en boxningsklubb.

Tommy Göransson säger att klubben var "riktigt nere" förra året.

- Men nu, säger han och ler, nu kan vi snart ha tävlingar här.

- Klubben har fått en nytändning, säger Kent Liljegren.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.