Annons

Nye tränaren hoppas på mer glädje

Full fart framåt. Som ny TFF-tränare går Anders Grimberg på offensiven. – Ibland måste man spela jeopardy för att lyckas. Vi måste våga släppa loss.
Sport • Publicerad 20 juni 2012
Foto: 

Senast han ledde TFF slutade det med allsvenskt spel. Nu ska han se till att TFF undviker att lämna elitfotbollen.

– Jag är som alltid optimist. Jag är jättenöjd med den respons som jag har fått. Men det är inte bara jag som ska ge entusiasm och inspiration. Jag måste få kraft och inspiration av spelarna. Får jag inte den rekylen kommer det att bli jobbigt. Hittills har jag fått lättsamhet och skratt och i den här allvarliga leken vi håller på med måste vi behålla lekmomentet.

Annons

Anders Grimberg är på det klara med att uppdraget att klara TFF kvar i superettan är en ordentlig utmaning.

– Det är det och det är oerhört härligt.

Efter att han i vintras lämnade ett minst sagt turbulent Klagshamn har han varit utan tränaruppdrag. När TFF hörde av sig var han på väg över Öresund, till en klubb i danska division två.

– Jag har varit sugen att träna ett lag sedan januari. Jag har saknat den nerv som det innebär och nu är jag i TFF – snacka om nerv, säger Grimberg och skrattar.

TFF har för vana att återvända tränare. Tom Prahl har gjort två sejourer i klubben. Alf Westerberg är inne på sin andra. Anders Grimberg inleder sin tredje, de två tidigare slutade i dur.

Som assisterande till Westerberg blev TFF sexa i allsvenskan 2000. 2002 kom Grimberg i par med Ulf Larsson in som räddare i nöden, TFF klarade sig kvar i superettan och gick året efter upp i allsvenskan.

En liknande resa nu är långtifrån givet, även om Grimberg ser det som ett litet mål.

– Jag vill syssla med fotboll på heltid. Det tar mycket på en, ibland för mycket, men det är vad jag vill. Och allsvensk nivå är definitivt något jag vill nå. Men det stora målet nu är att TFF spelar i superettan 2013.

Den vändningen som du och Ulf Larsson lyckades med 2002 – kommer de bilderna upp nu?

– Ja, jag har haft långa samtal med Ulf om detta, om vad som hände. Det tog lång tid innan vi lyckades vända på det, när vi väl gjorde det så gick det undan.

Annons

Grimberg och Larsson kom till ett TFF som i juli 2002 låg på nedflyttningsplats i superettan. De inledde med sju matcher utan seger. När hösten kom blev TFF ett vinnande lag och segrade i sju av de tio sista matcherna.

– Så lång tid får det inte ta nu. Det gäller att ha marginalerna på sin sida, men man måste jobba hårt för att få marginalerna med sig. Det är stenhårt jobb som gäller.

Har du lösningen?

– Nej, det har ingen människa. Det som gäller är att ha en tro och en arbetsmodell. Det sätt jag arbetar på, min personlighet och de övningar som jag kör, det ska ge resultat. Men om jag haft lösningen så hade jag varit stenrik.

Anders Grimberg är tacksam över att Hammarby står för motståndet.

– Bästa motståndet vi kan få. Det är ett lag som är roligt att möta, ett lag som vill spela boll.

Några större förändringar i spelmodell vill inte Anders Grimberg ge sig på. Inte nu.

– Vi kör vidare på 4-4-2 i den här matchen. Vinner vi med 7–0 och spelar champagnefotboll och jag ändrar till matchen mot Degerfors och vi förlorar, ja då hänger jag löst.

Men förändringens vindar blåser på Vångavallen. Tidigare ratade spelare som Thiago och Mohamed Ramadan går in i laget direkt. Som sagt, det är framför allt i offensiven som TFF brustit.

– Det jag sa till spelarna idag var att de inte ska prata om hur tungt det är. Nu ställer vi krav på att det vi gör det gör vi tillsammans, vi jobbar som ett kollektiv och det ska finnas en tro på det vi gör.

– Vi ska vara modiga och starka och vi kommer att få självförtroende.

Madeleine Gripsten
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons