Annons

Nya OS-hjältar ska skrivas in

Sport • Publicerad 9 februari 2006

OS i Turin 2006 kan bli en fantastisk blågul medaljfest. Det kan också hända att vi moloket tvingas blicka tillbaka på ännu ett misslyckat vinterspel.

Vi har stora chanser i många grenar. Men dessa chanser måste också omsättas.

Annons

Tre Kronor är en klar medaljaspirant. Damkronorna slåss med Finland om bronset. Anja har medaljchans i samtliga grenar hon ställer upp i. Anna Carin har siktet inställt på minst en pallplats. Curlinglagen räknas alltid in som svenskhopp. Våra sprintåkare har dominerat världscupen och rankas bland de absolut bästa.

Vi kan säkert få ihop till 15 klara medalj-chanser om vi vill, men det är ju alltid så att det kommer fram någon, som ingen knappt hört talas om innan spelen inletts.

Men stopp och belägg, säger ni kanske. Vi har väl fler duktiga vinteridrottare. Jovisst, det finns flera kandidater som om bara de har en bra dag så…

Men det är ju det där med bra dagar; det kan alla ha och det känns som att det var längesedan en svensk hade marginalerna på sin sida.

Som ung var jag helt såld på vinteridrott. Jag följde allt, inte bara Ingemar Stenmark. I skolan struntade jag i dubbellektionen i matte för att se Thomas Wassberg och Gunde Svan i teven som stod på inne i vaktmästarnas rum.

– Har inte du lektion?

– Nä, hmm hmm. Fröken mådde dåligt, hmm hmm.Hon var tvungen att gå hem, hmm hmm.

Vit lögn kan man väl knappast kalla det, men jag hade mina prioriteringar.

Hockeylandslaget hade bytt ut sina klassiska tre kronor på bröstet till en ful vit björn. Polarbjörn? Jag fattade ingenting.

Men det var kul att se sina idoler och sedan gå ut och pröva sina nyvunna finter på landhockeyplanen med kompisarna. På asfalten var Lill-Pröjsarn populär bland de äldre, bröderna Sundström bland de yngre. Ingen ville vara Mats Waltin.

Annons

Tomas Gustafssons fantastiska OS, både 1984 och 1988, är glädjefulla minnen. På den tiden var vi svenskar duktiga i uthållighetsgrenarna.

Nu ska det vara så kort som möjligt. Femmilen får andra ge sig ut på, bättre då att vinna OS-guld på skidor i något som går över på ett par stavtag. Sprint ska de va, så slipper man få istappar i skägget.

Undrar vad Wassberg tycker om sprint?

Han står för mitt främsta minne när det gäller vinter-OS. Han blev min idol när han klev fram i spåren i Lake Placid.

Stångade sig fram.

Frustandes.

Med mössan på sned och istappar på hakan.

Han ville dela OS-guldet med Juha Mieto. Deras kamp var så infernaliskt jämn att endast en hundradel kunde skilja dem åt.

Efter 15 km på skidor!

Att det behövs i sprint för att skilja deltagarna åt kan man förstå. Tro nu inte att jag stänger av teven när blir kortåkning, det är bara det att jag tycker det var bättre förr, när vi svenskar slog om guld på femmil, tremil och stafett i längdskidåkning, en av de mest klassiska av svenska idrottsgrenar.

Annons

Nu handlar ju inte OS bara om att vinna. Vi kommer bjudas på en stor mängd av enastående prestationer och härlig underhållning.

Ni minns väl australiensaren som tog OS-guld i shorttrack härom sistens? Han som inte orkade hänga med i toppen utan släpade efter. När sedan alla andra drattade på ändan i ivern att vinna, så gled australiensaren in med sträckta armar och förvånad min.

Steven Bradbury, även det en OS-hjälte – precis som Wassberg.

Nu ska nya hjältar skrivas in i historieböckerna.

Och glöm inte att ni kan följa all dramatik på trelleborgsallehanda.se, där jag också kommer skriva några rader om hur jag upplever OS. Jodå, vi har en särskild OS-sajt och vill du förmedla dina åsikter om spelen är det bara att mejla. Kanske tar jag upp det i min blogg.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons