Annons

Ny väg till elitserien för IFK och Stavsten

Efter motion från HEH (Herr Elit Handboll) beslutade Svenska handbollförbundets stämma i söndags att ett nytt kvalsystem till elitserien skall införas våren 2010. Endast lag 14 i Elitserien flyttas ned till allsvenskan. Lag 11-13 får spela kvalserie mot lag 2-4 i allsvenskan, dubbelserie hemma-borta om tre platser i elitserien säsongen 2010-11.
Sport • Publicerad 2 september 2009

En annan förändring är att SM-kvartsfinalerna 2010 spelas som två fyralagsgrupper (lag 1-8 i elitserien), där alla möter alla i en dubbelserie. Semifinalerna spelas i bäst av fem matcher och finalen liksom nu i en direkt avgörande match. Efter detta prövoår skall utvärdering göras och efter hand skall HEH genom en arbetsgrupp komma med förslag om långsiktiga förändringar i elitserien beträffande antal matcher i grundserien och utformningen av SM-slutspelet.

– Visst – det handlar ju om fler publikfriande kvalmatcher än tidigare men rent sportsligt missgynnar det ju helt klart oss som ligger i allsvenskan. Tidigare hade vi ju garanterat två platser i elitserien men nu får vi bara en.

Annons

Så säger nye IFK-ordföranden, Patric Sandblom och det har han ju helt rätt i. Om vi tittar på hur det gick i våras, så var det ju så att HK Malmö och IFK Kristianstad gick upp från allsvenskan som lag 1 och 2. OV Helsingborg gick ju dessutom upp via kvalsegern mot IFK, medan Drott behöll sin elitserieplats via kvalsegern mot Hästö.

Stavstens sportchef, Staffan Ekberg, är enbart positiv och han säger så här:

– Jag tycker det är ett riktigt upplägg, det är mera rättvist och dessutom ger det ju fler publikmatcher.

Olle Hagström, ordförande i HEH är inne på samma linje:

– Alla är överens om att vi måste spela fler matcher som både ska vara intressanta och inkomstbringande och det handlar om att tjäna pengar!

När det gäller det nya kring ned- och uppflyttning till elitserien, förtydligar Olle Hagström så här:

– En kvalserie ger mer nationellt intresse än bara enstaka kvalmatcher.

Björn Gustavsson
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons