Annons

Ny talang på väg från Stavstens ungdomsled

Stavstens allsvenska handbollslag består mest av överskottspelare från Lund, Ystad och Danmark. Men efter Jens Eriksson och Michael Andersson är klubben på väg att få fram ännu en stortalang. "Ett enormt löfte", säger Eje Wilör om Max Falkman.
Sport • Publicerad 13 januari 2009
Max Falkman, ung handbollstalang på väg uppåt. Bild: Claes Nyberg
Max Falkman, ung handbollstalang på väg uppåt. Bild: Claes NybergFoto: 

Förra söndagen, den 4 januari, fyllde Max Falkman 16 år. Det är svårt att tro.

Max är en välväxt ungdom och han har alltid spelat med äldre spelare. Så är fallet även nu.

Annons

- Jag tränar med A-laget och juniorerna, spelar matcher med B-laget och juniorerna och så spelar jag med 93:orna i någon cup då och då.

Dagen före 16-årsdagen fick Max en förtida present. Han blev då uttagen i Skånelaget för spel i Sverigecupen i Katrineholm 16 till 18 januari.

Uttagningen kom efter ett tvådagarsläger i Hörby och ansvarige tränaren Kenneth Anderssons lovord minns Max Falkman väl.

- Han sa att jag var en spelare som är lätt att utveckla, att jag har bra spelsinne.

Vad tycker du själv är mest framträdande egenskap?

- Det är nog skottet.

Vad hoppas du på när det gäller Sverigecupen?

- Jag vill visa upp mig, det sitter spioner på läktaren och kanske kan jag gå vidare till riksläger och juniorlandslaget så småningom.

När gör du debut i Stavstens A-lag då?

- Om två säsonger kanske. Nu är jag för ung för att få spela. Jag har fått ungdomskontrakt och planerar att stanna i Stavsten några år till.

Annons

Han är lika vinröd som de flesta andra i Eje Wilörs IF, men Max karriär inleddes i grannklubben och han kan faktiskt tacka en IFK-spelare för att han hamnade i handbollens klor.

- Min systers pojkvän, Marcus Sjöstrand, tyckte att min kropp skulle passa för handboll. Han ville att jag skulle testa och så tränade jag med IFK Men jag tyckte inte att det var seriöst, prövade med Stavsten och fastnade direkt.

Eje Wilör pratar i varma ordalag om produkten som är sprungen ur egna led.

- Max är ett enormt löfte. Han gör redan bra ifrån sig i division tre. Sedan har han enormt mycket att lära. Det räcker inte med talang. Många saknar viljan att lära sig, men det saknar inte Max.

Max själv är beredd att satsa - och på att lyssna till klubbens ordförande.

- Eje säger att jag ska våga ta mer stryk.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons