Annons

Ny som ordförande " gammal som IFK:are

Greger Nyberg, 58, är ny ordförande i IFK:s friidrottssektion efter Anders Åström. Han talar om att "ta över stafettpinnen". Inga omedelbara förändringar att vänta alltså. Men en tydlig vision finns: IFK ska bli en elitklubb att räkna med.
Sport • Publicerad 15 juni 2005

Greger Nyberg föddes mer eller mindre in i IFK Trelleborg. Pappa Ingvar Nyberg var ledare, tränare " och ordförande " i många år och själv har han gått ungefär samma väg.

Efter att ha varit en framgångsrik häcklöpare " med ett personbästa på 56,6 " fortsatte han som ledare och tränare och när han i vintras fick frågan om att bli ordförande i IFK Trelleborgs friidrottssektion var svaret givet.

Annons

– Jag tänkte att det kan jag väl göra. Jag har ju ett gediget friidrottsintresse och ett stort engagemang för IFK Trelleborg, säger han.

Som den gamla häcklöpare och sprinter han är tränar han klubbens talanger i nämnda discipliner och när TA-sporten träffar honom håller han precis på att avsluta ett pass på Östervångsstadion.

Och just Östervångsstadion är en av anledningarna till att klubben upplever något av en pånyttfödelse.

– Det är ett alldeles extra plus att vi disponerar den här anläggningen själva och slipper konkurrensen från till exempel fotbollen. Annat var det för några år sedan. Då var det Vångavallen som gällde och trängseln med framför allt ett allsvenskt fotbollslag höll på att ta knäcken på hela föreningen.

– Det var i stort sett omöjligt att bedriva rationell träning och vi tappade nog fyra, fem åldersgrupper där, funderar han.

Spåren syns fortfarande i form av en mer eller mindre obefintlig seniorsektion.

Men ett koppel talangfulla ungdomar är nu på väg uppåt och framåt i utvecklingen, ungdomar som åtminstone halva året har perfekta träningsförutsättningar på Östervångsstadion.

Unga påläggskalvar som Mattias Green (höjd), Madeleine Persson (slägga), Patricia Wiedel (medeldistans), Viktor Malm (medeldistans), Lukas Odell (höjd och löpning) och Viktoria Joäng (supertalang som är bra på det mesta) är föreningens framtid och Greger Nyberg vill jobba för att talangerna ska kunna utvecklas och nå Sverigeeliten " utan att tvingas lämna IFK Trelleborg. Det är fullt möjligt, menar han.

– Ja, i allra högsta grad. Jag tror på en positiv interaktion mellan bredd och topp och upp till en viss nivå tycker jag att vi ska kunna serva med träning och tävling.

– Sedan är vi ju väl medvetna om att de som blir riktigt extremt duktiga kan det bli problem att behålla men när det gäller vissa grenar kan vi vara med och stötta i alla fall upp till finalnivå på nationella mästerskap.

Annons

Problemet i Trelleborg är avsaknaden av träningsmöjligheter inomhus. Men individuella lösningar går alltid att hitta. Exempel: Sprintern Annika Andersson har varit IFK trogen trots att hon gått friidrottsgymnasiet i Malmö och tränat på Atleticum under MAI-tränaren Jörgen Becke. En anläggning av Atleticumtyp i Trelleborg är det inte realistikt att hoppas på, menar Greger Nyberg, och det gäller med andra ord att göra det bästa av situationen. Klubben har bildat en elitpool och den handfull duktiga unga friidrottare som ingår där ska kunna få hjälp med bland annat mental träning, planering och viss ekonomisk ersättning.

– Det är ett sätt för oss att stimulera dem att stanna kvar.

På Östervångsstadion finns inte en enda reklamskylt. En ovanlig syn på en svensk idrottsanläggning. IFK drar framför allt in sina sponsorpengar i samband med Trelleborgsloppet och det räcker för att ekonomin ska kunna betraktas som stabil.

– Vi står lite på gränsen. Skulle vi vilja ha en utveckling tror jag faktiskt att vi får börja fundera i termer av att ha någon anställd. Men nu finns inga planer på det, säger han.

Arbetet går med andra ord vidare " det ideella arbetet.

Jonas Gustafsson

Greger Nyberg

Född: 1947 i Trelleborg.

Bor: Lägenhet i centrala Trelleborg.

Gör: Är efter lång och trogen tjänt hos Trelleborgs kommun (Socialarbetare, barnomsorgschef, socialchef, kavlitetschef) numer pensionär.

Annons

Familj: Hustrun Karin, dottern Linda och barnbarnet Mathilda, snart ett och ett halvt.

Aktuell: Tog i våras över som ordförande i IFK Trelleborg.

Friidrott Trelleborg
Friidrott Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons